Zabrinuti evropski potrošači sve više konzumiraju organsku hranu

U EU ima oko 5.7 miliona hektara sertifikovanog zemljišta za organsku proizvodnju, što predstavlja oko 3.6% poljoprivrednog prostora. Italija ima najviše zemljišta pod organskom proizvodnjomi.Najveću organsku proizvodnju ima Danska (5%) a nju prate Švedska (3%) i Nemačka (2.6%). Austrija ima najveći udeo organski sertifikovanog zemljišta. Ove proizvode najviše koriste Nemci - 30% od ukupne potrošnje. Zabrinutost za zdravstvenu bezbednost hrane, raširenost masove, intenzivne poljoprivredne proizvodnje i briga za zaštitu čovekove okuline uzroci su uspona organske proizvodnje u poslednjih 10-tak godina. U '80-tim godinama prošloga veka, organski proizvodi su počeli stidljivo da se pojavljuju na rafovima specijalizovanih prodavnica u vrlo skromnom obimu. U današnje vreme, supermarketi u EU imaju čitava odeljenja sa organskim proizvodima. Razlozi ovolike potrošnje su etički, u cilju zaštite okoline i zabrinutosti za zdravlje. Sve ovo dovodi do porasta organske proizvodnje u EU za trećinu od 1999.