Nedeljni pregled stanja na stočnim pijacama u Srbiji

Tema

Telad SM rase težine do 160 bila najprodavanija kategorija goveda, na većini pijaca u Srbiji zabeležena je dobra ponuda svinja, takođe beležimo dobru ponudu i prosečnu potražnju jagnjadi i ovaca. Nastavlja se trend slabog interesovanja kupaca za teladima HF rase telesne mase do 160 kg, a najčešće su se mogli pazariti za 180 din/kg. Cena teladi SM rase se kretala od minimalnih210 din/kg postignutih u Novom Sadu do maksimalnih 270 dinara u Obrenovcu-Beogradu, ali je dominirao iznos od 250 din/kg na većini stočnih pijaca u Srvbiji. U kategoriji junadi telesne mase do 300 kg kako HF tako i SM rase ništa se značajnije nije menjalo ni u pogledu ponude i tražnje niti u ceni ovih grla i kretala se od 130 do 160 din/kg.cena prasadi i tovljenika na najvećem broju pijaca je u padu. Veća ponuda tovnih svinja nego što su tržišne potreba za svinjskim mesom uzrokovala je i pad otkupne cene u klanicama.
Cena prasadi do 25 kg u protekloj nedelji kretala se od 80 din/kg u Novom Sadu do 120 din/kg u Vranju, Zaječaru i Pančevu. Na najvećem broju pijaca cena ove kategorije prasadi se kreće između 90 i 100 din/kg. Dominantna cena prasadi do 25 kg u protekloj nedelji bila je 100 din/kg. Cena prasadi do 15 kg je veća u proseku za 10 din/kg.
Ponuda tovljenika 80-130 kg u porastu, a cena u protekloj nedelji ima tendenciju pada. U odnosu na prethodnu nedelju cena ove kategorije svinja na stočnim pijacama opala je za 5-10 din/kg i kreće se od 60 din/kg (Sombor) do 85 din/kg u Kraljevu, Vranju i Zaječaru.
Dominantna cena jagnjadi bila je 200 din/kg. Jagnjad su nuđena na sedamnaest pijaca a cene su bile u rasponu od 170 do 230. Promenu cene beležimo na pijacama u Beogradu, Kragujevcu, Vranju i Zrenjaninu (rast za 10 din/kg), u Pančevu (rast za 40 din/kg) i Požarevcu (pad za 20 din/kg).
Ovce su se mogle kupiti po ceni od 85 do 120 din/kg, a zabeležen je najčešći iznos od 100 din/kg. U poređenju sa prošlom nedeljom promenu cene beležimo u Novom Sadu (pad sa 90 na 85 din/kg).
Opširnije pročitajte u Biltenu živa stoka, žitarice i stočna hrana broj 6/07.