voćepovrćemesožitaricemlekojajainputi

Molba voćarima da ne koriste antibiotike

Profesor dr Svetomir Stamenković uputio je molbu voćarima da ne koriste antibiotike u vreme cvetanja jabuke i zahteva da se i Ministarstvo poljoprivrede pozabavi ovim problemom.
Vodeći srpski stručnjak za zaštitu bilja naglašava da je reč o streptomicin sulfatu koji se ilegalno uvozi u našu zemlju ”Jabuka je ovih dana u punom cvetanju i mnogi srpski voćari, na žalost, intenzivno koriste antbiotike jednom, dvaput a neki i treći put, u cilju suzbijanja ervinije amilovore, odnosno bakteriozne plamenjače.
To je jedna pogrešna mera jer antibotik streptomicin sulfat nema dozvolu za primenu u voćarstvu, dakle nije registrovan”, kazao je dr Stamenković za Glas zapadne Srbije.
On je naglasio da antibiotici ostaju u biljci, napominjući. ”Još veća šteta čini se time što pčele dolaze, posećuju ove cvetove, kontaktno uzimaju streptomicin sulfat ili preko nektara, i unose u košnice.
Tu hrane svoje larve i kod otkupa meda nalaze se ostaci streptomicin sulfata. Takav med ne može u izvoz i potroši se na domaćem tržištu.
Dakle, svi smo mi potencijalni korisnici toga meda i za sve nas taj streptomicin sulfat jeste velika opasnost”, opominje dr Stamenković.
Prema njegovim rečima, ovaj preparat nije efikasan u suzbijanju plamenjače. Zato čini ogromnu štetu ne samo kupcima voća već i samim voćarima, pošto i oni u ishrani koriste te voćke i med. Profesor kaže da je poslednji čas za zabranu korišćenja antibiotika u voćarstvu, uz objašnjenje da streptomicin sulfat na našem tržištu ulazi u Srbiju ilegalno iz Mađarske i drugih zemalja, a poseduju ga i prodaju i veterinarske stanice u našoj zemlji.
Izvor: agronews.rs