voćepovrćemesožitaricemlekojajainputi

Proizvod mladog poljoprivrednika - važna oznaka

Još i pre nego što je Ministarstvo poljoprivrede uvelo subvencije za poljoprivrednike ispod 40 godina, interesovanje mladih za podizanje zasada, izgradnju farmi stoke ili kupovini zemlje za obradu je raslo.
Iako se u Srbiji više govori o odlasku mladih sa sela, nego o problematici mladih poljoprivrednika, mnoga udruženja koja okupljaju mlade poljoprivrednike iz celog sveta, posvećena su definisanju problema mladih u poljoprivredi i razmeni iskustva u njihovom rešavanju. Na primer YPARD (Young Professionals for Agricultural Development), udruženje mladih profesionalca za poljoprivredni razvoj, često navodi da najveći problem mladih poljoprivrednika u svetu nije samo dostupnost informacija i sredstava, već pristup I sigurnost na tržištu.
Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika (SUMP), prepoznalo je ovaj problem i smatra oznaku “proizvod mladog poljoprivrednika” kao dobar način da se mladima za njihov krajnji produkt u poljoprivrednoj proizvodnji obezbedi marketing, plasman I visoka cena na tržištu.
“Oznaka ‘proizvod mladog poljoprivrednika’ je način raspoznavanja proizvoda, a znači da je proizvod nastao u Srbiji i da ga je proizveo registrovani poljoprivredni proizvođač starosti do 40 godina i da ispunjava EU standarde.
Da bi to moglo da se sprovede, potrebno je uvesti pojam ‘mladi poljoprivrednik’ u zakonodavstvo Republike Srbije, a za šta se SUMP jedini zalaže. Nakon toga bi se moglo stupiti u realizaciju sprovođenja oznake na način koji je najbolji za tržište kako Srbije, tako i drugih zemalja”, kaže predsednik SUMP-a Milan Borić.
Danas mladi poljoprivrednici svoje proizvode prodaju na internetu, kvantaškim pijacama ili lokalnim otkupljivačima i tako se “snalaze”. Prema rečima Borića, jedan od ciljeva SUMP-a je i zajednički nastup i plasman robe na tržištu, čime bi se količinom i kvalitetom robe mogla ostvariti najbolja cena.
Zajednički nastup je deo rešenja problema sa kojima se suočavaju mladi poljoprivrednici. “Pored oznake, to je udruživanje, informisanost poljoprivrednika, a najbitnija je edukacija kako za proizvodnju, tako i za nastupanje na tržištu”, kaže Borić.
Oznaka “proizvod mladog poljoprivrednika” poput oznake geografskog porekla ili lisabonskog žiga treba da garantuje prepoznatljivost i višu cenu od ostalih proizvoda na globalnom tržištu. Ova oznaka bila bi vrsta podsticaja za mlade poljoprivrednike, koji se sve više prepoznaju kao zasebna kategorija u agrarnoj proizvodnji.

Izvor: agronews.rs