voćepovrćemesožitaricemlekojajainputi

PROMET ROBE NA PRODUKTNOJ BERZI OD 4. DO 8.DECEMBRA 2017.GODINE

Najvažnije iz protekle nedelje:
• pad cene kukuruza i pšenice

     Prve nedelje u decembru cene primarnih poljoprivrednih proizvoda na novosadskoj Produktnoj berzi, kukuruza i pšenice beleže pad sa minimalnim oscilacijama. Primetna je slabija aktivnost učesnika na robno berzanskom tržištu koja je karakteristična za ovo doba godine, međutim slab rod ovogodišnjih useva dodatno utiču na smanjeni obim aktivnosti na tržištu žitarica. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 1.707 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 33.339.500,00 dinara. U odnosu na prethodnu sedmicu količinski obim prometa je veći za 38,56%, dok je finansijska vrednost prometovane robe viša za 29,23%.
     Cena kukuruza kao i prošle nedelje nastavila sa blagim cenovnim padom. Žuto zrno je količinski uzelo primat u trgovanju na organizovanom tržištu, čiji je obim iznosio 900 tona robe. Ponderisana cena je iznosila 16,70 dinara po kilogramu bez PDV-a (18,37 din/kg sa PDV-om), što predstavlja cenovni pad od 1,05% u odnosu na cenu iz prethodne nedelje.
     Pšenica nastavlja sa negativnim cenovnim trendovima. Pšenicom SRPS kvaliteta sa klauzulom „gratis lager“ trgovalo se po ceni od 17,10 dinara po kilogramu bez PDV-a. Ponderisana cena hlebnog zrna je iznosila 17,80 dinara po kilogramu bez PDV-a (19,58 din/kg sa PDV-om), što predstavlja cenovni pad od 0,48% u odnosu na cenu iz prethodne sedmice.
      Soja beleži odsustvo trgovanja na organizovanom robno berzanskom tržištu. Ponude soje od 48,00 do 48,50 dinara po kilogramu bez PDV-a nisu pronalazile svoje kupce.
Izvor: Produktna berza