voćepovrćemesožitaricemlekojajainputi

Stiže voda na vojvođanske njive

Početak izgradnje regionalnih hidrosistema, koji bi trebalo da omoguće značajno povećanje navodnjavanih površina u Srbiji, očekuje se u narednim danima avgusta.
U pitanju su projekti koji se finansiraju iz kredita Ujedinjenih Arapskih Emirata (takozvani Abu Dabi fond), od oko 100 miliona dolara, za koji je ugovor potpisan još pre dve i po godine. Prema najavama ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, početak radova na prva četiri magistralna sistema za navodnjavanje - od jedanaest, koliko je u Vojvodini predviđeno ugovorom sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, planiran je za period između 8. i 12. avgusta.
Reč je o dvonamenskim sistemima Jankov Most (Zrenjanin), Itebej i Međa (Žitište) i Rečej (Kula), objašnjavaju za eKapiju u Ministarstvu poljoprivrede. - Radi se o kanalima koji su ranije služili isključivo za odvodnjavanje, da bi sprečili poplave, a mi ih sad stavljamo u funkciju za navodnjavanje - rekao je nedavno medijima ministar Nedimović i naveo da će ovi sistemi uticati da se postigne veća produktivnost, kao i jeftinija proizvodnja. Nakon Zrenjanina, Kule i Žitišta, očekuje se otvaranje i još pet gradilišta u Vojvodini.
Tokom jula ove godine završene su sve tenderske procedure i za crpne stanice Jegrička (Lalić, Odžaci), Pesir (Padej, Kikinda) i Kaloča (Ada), i regionalne podsisteme Tisa–Palić i Nova Crnja– Žitište, navode iz ministarstva. - Plan je da svi radovi za koje su potpisani ugovori sa izvođačima počnu tokom avgusta. Dva postupka još traju, pa će početak radova za ta dva sistema biti u septembru i oktobru ove godine - kažu u Ministarstvu.
U Srbiji se, prema dostupnim podacima, pod sistemima za zalivanje nalazi do 3tri odsto obradivih površina, a cilj je da to bude bar 10%. U Vojvodini se navodnjava najviše - 50.000 hektara, a u centralnoj Srbiji površine su još manje.
Sistem za navodnjavanje jednog hektara, kako su izračunali stručnjaci, košta oko 3.000 evra a njegovo postavljanje u “redovnoj” godini, prema nekim projekcijama, garantuje povećanje prinosa za oko trećinu. Kada naiđu sušne godine, njegova vrednost je mnogo veća.
Država, kao i pokrajina, paralelno sa gradnjom sistema za navodnjavanje subvencionišu i izgradnju mikrosistema za navodnjavanje, bušenjem bunara koji se najčešće koriste u voćarstvu i povrtarstvu.

Izvor: agronews.rs