Mladi uzgajivači ovaca od Kragujevca do Čačka odlučili da udruže snage

Devetorica mladih, vrednih, uglavnom veterinara, agroinženjera i inženjera stočarstva, domaćina iz devet mesta od Kragujevca, Despotovca, Jagodine, preko Kruševca i Smedereva do Čačka, pokrenuli su ozbiljne farme ovaca i ujedinili se u zajedničku zadrugu. Zahvaljujući njima i njihovom primeru i srpska sela sve više počinju da budu pod konac. Krase ih uređene farme, krcate hale, i hangari, automatske čistilice, hranilice, mašine, traktori, ali i nove ideje i nova energija.

Ratari dočekali dobre cene

Srpsko tržište najvažnijih ratarskih kultura zahvatio je talas visokih cena i poljoprivrednici u ovom momentu mogu biti zadovoljni jer su uslovi za prodaju njihovih proizvoda bolji nego što se očekivalo. Soja je dostigla 350 evra po toni, kukuruz ”na fobu“ je 150 evra, pšenica je oko 170 evra sa potencijalom za rast. Tržište jeste uzdrmano, cene su prilično i neočekivano visoke, a na sve to je uticalo nekoliko faktora.

Efikasniji rad uz platformu i digitalnu aplikaciju RGZ-a

Poljoprivrednim inspektorima u Srbiji biće omogućeno da,  korišćenjem digitalne platforme Geosrbija i mobilne aplikacije crowdSDI, koje je razvio Republički geodetski zavod (RGZ),brzo i efikasno utvrde stanje na terenu, saopštio je juče RGZ. Potpisivanjem Ugovora o saradnji između Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede i RGZ-a otpočet je zajednički rad na uspostavljanju metodologije i tehničkog rešenja za efikasniji i transparentniji rad republičkih poljoprivrednih inspektora, navedeno je u saopštenju.

Bikovi iz Mačve, Srema i Bačke krenuli put Libana

Stočari sa područja Mačve, Srema i Bačke ostvariće prihode i od izvoza žive stoke u Liban, gde je prvi kontingent od 1.500 bikova u ovu zemlju krenuo prethodnog vikenda. Milenko Đurđević, vlasnik MI Đurđević iz Subotišta, kaže da je dobro što se pojavilo i ovakvo tržište za stočare, te da oni očekuju da će za desetak dana krenuti još jedan kontingent od 1.500 bikova za ovu zemlju. Jedan od farmera koji je pre tri godine krenuo s izvozom stoke u Liban je Đurđević, koji naglašava da je tada bila znatno manja kvota od 700 komada.

Prokupac daje veliku priliku našim vinarijama

Karavan prokupca krenuo je iz Kragujevca a narednih dana nizom manifestacija obeležiće se međunarodni dan ove naše autohtone sorte vinove loze. Prvi zapisi o prokupcu datiraju još iz srednjeg veka pa naše vinarije sa ponosom čuvaju tu tradiciju. “Posetio sam dosta internacionalnih sajmova i mogu da kažem da je prokupac naša velika šansa jer gde god da se pojavimo u inostranstvu oni žele da probaju nešto lokalno, nešto autohtono i to je uvek prvo pitanje i vinskih distributera i somelijera”, kaže Aleksandar Marinković, iz vinarije “Aleksandrović”.

Izvoz mlevene paprike šansa za male proizvođače

Berba začinske paprike u somborskom ataru privodi se kraju. Mali proizvođači, koji robu prodaju sa kućnog praga ističu da su loši vremenski uslovi smanjenjili rod do 50%. Ipak, kvalitet u proizvodnji mlevene začinske paprike ne sme izostati. “Paprika mora biti zdrava, mora se skinuti peteljka, ne sme biti drške da biste dobili čistu papriku. Industrija ne može to da postigne, sve se mora raditi ručno, jer nema mašine koja će vaditi peteljke ili semena “, kaže Željko Trkulja, povrtar iz Kljajićeva.