Država će za 500 junadi dati do 6.000 tona kukuruza

Republičkoj direkciji za robne rezerve pristiglo je, na osnovu javnog poziva države za razmenu kukuruza za tovnu junad, 39 zahteva, od kojih je 37 ispravno. Država će tako uzeti 500 junadi, a za njih dati između 5.000 i 6.000 tona kukuruza. Uz to, radi se robna razmena merkantilne pšenice za semensku, a poziv traje do kraja novembra. Za sada postoje zahtevi za 4.000 tona semenskog zrna. ”Najveći broj ponuda za razmenu junadi za kukuruz dobili smo od individualnih poljoprivrednih gazdinstava. U početku se pričalo da postoji višak od 2.000 do 3.000 junadi.

Otvoren Sajam visokokvalitetne hrane “Belgrade Food Show

Sajam hrane “Belgrade Food Show”  otvoren je juče u beogradskom Belekspocentru gde izlaže više od 110 proizvođača iz Srbije i regiona. U organizaciji Projekta za konkurentnu privredu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i u partnerstvu sa Asocijacijom za promociju srpske hrane ovaj sajam visokokvalitetne hrane omogućava izlagačima da pronađu investicione mogućnosti, sklope kupoprodajne
ugovore i uspostave nova poslovna partnerstva. Sajam je otvorila ministarka građevinarstva, saobraćaja i

Srbija, zemlja partner, na sajmu poljoprivrede u Moskvi

Na 21. sajmu poljoprivrede “Zlatna jesen” u Moskvi, Srbija je po prvi put izabrana za zemlju partnera, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da je našoj zemlji ta čast pripala jer Rusija prepoznaje značajne količine srpskih proizvoda koji se nalaze na njenom tržištu. “Srbija izvozi značajne količine poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Rusiju, prošle godine je taj iznos bio u vrednosti 350 miliona dolara”, rekao je Nedimović novinarima posle otvaranja sajma u Moskvi.

Obradiva zemlja na jugu Srbije i do sto puta jeftinija od vojvođanske

Hektar plodne zemlje u Vojvodini košta i do 10.000 evra, u selima u blizini Leskovca se kreće do 1.000 evra, a oko Bojnika se prodaje i za 100 evra. Na jugu Srbije obradiva zemlja prodaje se od 7 do 15 evra po aru. Stanovnika je sve manje u selima na jugu, a naslednici bi da prodaju što se prodati može. Zato i ne čude preniske cene na tržištu nekretnina u okolini Leskovca. ”Kuća sa okućnicom, sa svim priključcima i monofaznom strujom prodata je za 3.500 evra“, priča Ljubiša Nikolić, vlasnik agencije za promet nekretnina iz Leskovca.

RAS i PKS organizuju nastup na sajmu BIOFACH 2020

Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije, a u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO), organizuju nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije na predstojeæem međunarodnom sajmu organske hrane BIOFACH 2020, koji će biti održan u Nirnbergu, u Nemačkoj, u periodu od 12. do 15. februara 2020. godine.

56. Oplenačka berba od 11. do 13. oktobra

Od 1962. godine u Topoli se svakog oktobra održava privredno– turistička manifestacija Oplenačka berba, koja će ove godine trajati od 11. do 13. oktobra. Istovremeno se održava i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva. Za tri dana, koliko traje ova manifestacija, Topolu poseti preko 200.000 gostiju, a i ove godine posetioci će imati priliku da uživaju u bogatom programu. Oplenačka berba se odvija u centru Topole, duž glavnih ulica od Vinskog trga preko Vinske ulice do Karađorđevog grada do Oplenca.

Belgrade food show, drugi put u Beogradu

Drugo izdanje Belgrade Food Show - sajma i konferencije visokokvalitetne hrane u Jugoistočnoj Evropi, održaće se 10. i 11. oktobra, od 9 do 20 časova, u Belexpocentru u Beogradu. Belgrade Food Show je jedinstveni biznis događaj – kombinacija sajma visokokvalitetne hrane i pića, edukativne konferencije i prilike za susrete sa kupcima. Asocijacija za promociju srpske hrane, uz podršku USAID Projekta za konkurentnu privredu organizuje ovaj dvodnevni događaj sa tendencijom da Srbiju pozicionira kao lidera u regionu Jugoistočne Evrope u ovoj industriji.

Tržištu nedostaju orasi

Počela je sezona branja i sakupljanja oraha u Srbiji, a ovogodišnji prinosi su prosečni - kretaće se oko 20.000 tona, što neće biti dovoljno ni za polovinu potražnje domaćeg tržišta pa se orah uvozi, uglavnom iz Turske. Ono što je sigurno jeste to da æe cena ovog voća i ove godine biti “jaka”. Već sada se u trgovinama i na pijacama za kilogram jezgra traži 1.000 i više dinara. Prema podacima stručnjaka iz ove oblasti, u Srbiji je zasađeno oko 1,4 miliona stabala oraha, i to na površini od 4.800 hektara.