Uskoro elektronske pijace Srbije

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da će tim stručnjaka pokušati da do kraja nedelje stavi u funkciju “elektronsku pijacu Srbije”, odnosno sistem koji će povezati prodavce, kupce i one koji su spremni da dostave robu, koja sada nije dostupna jer su pijace zatvorene zbog epidemije korona virusa. Ministar je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da se pravi elektronska pijaca za celu Srbiju, gde će povrtari i voćari moći da ponude ono što je na tržištu.

Keserović: Novi mraz dodatno oštetio voće

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović izjavio je da su mrazevi u poslednjih nekoliko dana dodatno oštetili kajsije, breskve i rane šljive. On je rekao da je uzeo uzorke oštećenog voća za precizniju procenu štete, ali da je ona već evidentna jer je temperatura ovih dana bila od minus dva do minus sedam stepeni u Banatu. Kako je istakao, mraz je dodatno oštetio kajsiju, ranu šljivu timočanku na kojoj je rod uništen 90 odsto, na čačanskoj lepotici oko 15-20 odsto, dok je na sorti tog voća rodna šteta manja.

Šta će korona uraditi svetskoj poljoprivredi?

Dok se COVID 19 munjevitom brzinom širi svetom noseći ljudske živote sa sobom, sva pažnja javnosti usmerena je na jednu temu – kada će se (i kako?) naši životi vratiti u normalu? Svetska ekonomska kriza 2008. godine pokazala je da je poljoprivreda otpornija na recesiju od drugih sektora privrede, poput usluga, nekretnina, automobilske industrije.. koji su godinama osećali posledice.Pored toga što su zarade u poljoprivredi pale manje nego u drugim sektorima, agrar i prehrambena industrija su apsorbovali deo radne snage koja je u drugim sektorima ostala bez posla.

Povrtari iz Glogonja prave zadrugu za dostavu povrća

Posle zatvaranja pijaca, najveći problem za male i srednje povrtare je plasman proizvoda, kaže za Tanjug predsednik Udruženja povrtara iz Glogonja Danail Vučkovski. On najavljenu podršku države privatnicima ocenjuje kao meru od koja će možda biti da se preživi. ”Na državu se ne bih nešto preterano oslonio, što se tiče nas, mi ubrzano radimo na osnivanju zadruge, i da preko nje dostavljamo povrće na kućnu adresu i tako dopremo do krajnjih kupaca”, kaže on. Dodaje da se i pre deo robe dostavljao direktno restoranima i kupcima koji nisu mogli da dolaze na pijacu.

Kako do dozvole za kretanje poljoprivrednika

U slučaju primene neophodnih agrotehničkih mera, a posebno radi zaštite od mraza, tokom perioda zabrane kretanja (radnim danima od 17:00 – 05:00h, vikendom od 15:00 – 05:00h), svaki poljoprivredni proizvođač (vlasnik ili korisnik zasada ili druge poljoprivredne površine) je dužan da podnese zahtev za odobrenje kretanja Upravi za zaštitu bilja putem elektronskog zahteva koji je dostupan na internet adresi agromere.registar-uzb.rs, odnosno na odgovarajući broj telefona, sa priloženog spiska prema okrugu za koji se traži dozvola.

Počeo izvoz brašna iz Srbije u region

Izvoz brašna iz domaćih mlinova krenuo je za Severnu Makedoniju i CG, a očekuje se da će određene količine biti isporučene i u BIH i Albaniju, izjavio je direktor udruženja Žitounija Zdravsko Šajatović. Navedene države su bile najveći kupci srpskog brašna, a isporuke su stale kada je zbog izbijanja pandemije nakratko uvedena zabrana izvoza osnovnih životnih namirnica. Šajatović je istakao da odlukom od 21.

Struka: Šteta zbog mraza na voću od 40 do 50 miliona evra

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je da će šteta koju će mraz prouzrokovati voću biti od 40 do 50 miliona evra. On je rekao da je 95 procenata kajsije promrzlo. Zasadi ovog voća najveći su u Vojvodini, u Podunavlju na području izmedju Beograda i Smedereva i u okolini Čačka. Keserović je rekao da je zbog frontalnog hladnog talasa kajsija propala i u voćnjacima na nekoliko stotina metara nadmorske visine.