Pšenice će biti i za izvoz

Ostvarena proizvodnja pšenice, prema stanju useva ustanovljenom 1. septembra ove godine, bila je 2,3 miliona tona na površini od 557.702 hektara. Od te količine, izvozu će biti namenjeno oko 1,1 milion tona, ali se zbog manje proizvodnje kukuruza očekuje veća potrošnja pšenice i u stočnoj ishrani, kaže Veljko Jovanović, sekretar udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije

Ruski izvoz soje upetostručen

Rusija je tokom oktobra izvezla 52,1 hiljadu tona soje, što je značajno povećanje u odnosu na septembar kada je izvezeno 30,4 hiljada tona te uljarice i naročito na oktobar prošle godine kada je na strana tržišta isporučeno samo 15,3 hiljade tona soje.

Sad je vreme za ajvar

Proizvođači povrća u Leskovcu već beru prvi i najbolji rod crvene paprike i savetuju domaćice da odmah počnu sa pripremom ajvara, jer se očekuje da će cena paprike da poraste. Uprkos suši, zadovoljni su kvalitetom i prinosom, ali se, kao i ranije, žale na odsustvo bilo kakve organizovane prodaje.

Mangulica hoće dvorište, mast kao lek

Mangulica je stara domaća vrsta svinje koja je pre dva veka bila okosnica razvoja stočarske proizvodnje na ovim prostorima. Iako je po ocenama stručnjaka držanje mangulica u stagnaciji, u Srbiji ima stočara koji se odlučuju da na svojim imanjima drže ovu autohtonu vrstu svinje. Mangulica je dosta izdržljiva vrsta svinje koja zahteva otvoren sistem držanja.