Lakše do zakupa državnih oranica

Uprava za poljoprivredno zemljište je na isteku prošle godine obavestila poljoprivrednike šta im je od dokumenta potrebno da bi mogli učestvovati u javnim licitacijama radi zakupa državnih oranica, budući da lokalne samouprave ake godine do 30. juna raspisuje javni poziv za dokazivanje prava prečeg zakupa za narednu agroekonomsku godinu, a prijave na javni poziv sa potrebnom dokumentacijom dostavljaju je najkasnije do 31. oktobra.

Do kraja godine dozvola za izvoz jaja i živinskog mesa

Srbija očekuje da najkasnije do kraja godine, a možda i ranije, dobije dozvolu za izvoz jaja i živinskog mesa u Evropsku uniju. U pripremi je dokumentacija za odobravanje Nacionalnog plana kontrole koka nosilja na salmonelu, za koju su nam bili potrebni podaci o tačnom broju jata i rezultatima ispitivanja na ovu bakteriju. Tek kada Brisel bude aminovao naš monitoring na salmonelu, put našim proizvodima ka evropskim zemljama biće otvoren. Prema rečima Emine Milakare, v. d.

Od nekadašnjih rekorda do skromnih zasada smederevke

U zlatno vreme Poljoprivrednog kombinata Godomin, smederevka se bukvalno proizvodila na tone, i vina od nje bilo je na svakoj trpezi tadašnje velike zemlje, one od Vardara do Triglava. ”PK Godomin imao je svojevremeno više od 1.000 ha pod vinovom lozom, a godišnje se proizvodilo čak 20.000 tona smederevke. Pamtim i rekord u podrumu. Za 24 sata prerađeno je, verovali ili ne, 127 vagona grožđa”, priseća se Dobrica Marković, nekadašnji direktor podruma i vinograda Godomina.

Sneg dobro došao ozimim usevima, sledi prihrana

Setvu pšenice poljoprivrednici su jesenas obavili nešto kasnije. Čekali su kišu, a i prethodne godine pokazale su da je bolje pšenicu sejati u kasnijim rokovima setve.
”Pšenica je nikla sva za nedelju dana. Imala je od tada idealne uslove. Ne možda prevelike padavine, ali magla i malo kiše bilo je taman dovoljno za optimalnu vlagu u setvenom sloju. Krajem novembra i početkom decembra imali smo malo niže temperature, što je pomoglo da pšenica ne preraste, odnosno da u zimu ne uđe prevelika”, kaže Davor Vuković, poljoprivrednik, salaši Gradina.

Prošle godine za 11,9 odsto više navodnjavanih površina nego 2019.

Prošle godine je u Srbiji navodnjavano 52.441 hektar poljoprivrednih površina, što je za 11,9 odsto više nego u 2019. godini, objavio je Republički zavod za statistiku. Za navodnjavanje je upotrebljeno 2,1 odsto više vode nego u prethodnoj godini a najviše vode se crpelo iz vodotokova, 93,2 odsto, dok su preostale količine zahvaćene iz podzemnih voda, jezera, akumulacija i iz vodovodne mreže.

Ovčari još čekaju subvencije

Ministarstvo poljoprivrede je u ovoj godini isplatilo 18,3 milijarde dinara za podsticaje u stočarskoj proizvodnji. Od tog iznosa, za unapređenje genetskog sastava dato je 8,2, dok je za tovna grla isplaćeno 2,9 milijardi dinara. I dok je najviše novca izdvojeno za govedarstvo, bez isplaćenih podsticaja za 2020. godinu ostali su uzgajivači ovaca. Član Upravnog odbora Uzgajivača ovaca Srbije Vladimir Šušić rekao je za Novosti da ovčarima u našoj zemlji nije čak isplaćena ni “korona-pomoć”, od 500 dinara po ovci.