Konačna cena suncokreta 28,5 dinara

 

“Viktorija logistika”, deo MK Grupe, inače najveći otkupljivač i prerađivač suncokreta u zemlji, objavila je konačnu cenu suncokreta i ona iznosi 28,50 dinara, nezvanično saznaje Agrosmart. Poljoprivrednici su iskazali veliko nezadovoljstvo akontnom cenom, a sada, kada je objavljena i konačna, u najmanju ruku su, kako kažu – ogorčeni. Kažu da će sačekati zvanično saopštenje „Viktrija logistike“ pa će reagovati

Promet robe na produktnoj berzi u Novom Sadu od 06. do 10. avgusta 2018. godine

Zbog aktuelnih dešavanja na svetskim tržištima pšenica je i dalje u fokusu trgovanja. Suša u EU, a pre svega Francuskoj i Nemačkoj je umanjila prinos pšenice. Procenjuje se da će u  EU proizvodnja pšenice iznositi 136,6 mil t, što je smanjenje od 15 mil t u odnosu na prošlu godinu,a što je najniža proizvodnja u poslednjih 6 godina.

Startna cena za suncokret 23,60 dinara

Najveći prerađivač i otkupljivač suncokreta u Srbiji, “Viktorija logistic”, u vlasništvu “MK grupe”, objavila je akontne cene za ovogodišnji rod ove uljarice. Kilogram će plaćati 23,60 dinara plus PDV. Ta cena se odnosi na zadruge, a kako ističu u ovoj kompaniji, ona nema uticaja na konačnu cenu suncokreta. Ostali otkupljivači još uvek nisu obnarodovali uslove otkupa, ali već godinama unazad uglavnom prate poteze “Viktorije” pa se tako očekuje i sada. ”Uslove otkupa određujemo na osnovu cena u okruženju.

Proizvođači obavezni da prave hleb od brašna T-500

Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500. Ovom uredbom se uređuje obavezna proizvodnja i promet hleba od brašna T-500, određuje se maksimalna  visina marži, remitenda i rokovi plaćanja proizvođačima hleba. Proizvođači su prema ovoj Uredbi obavezni da proizvedu i stave u promet hleb od brašna T- 500 u količini od najmanje 30% dnevne proizvodnje svih vrsta hleba. Vekna treba da je najmanje težine 500 grama i sadrži 370 grama brašna T-500, 7,4 grama soli, 9,25 grama kvasca i 1,48 grama aditiva.