Sve više stočara u Šumadiji drži balkansko goveče

Autohtona rasa krava - krava buša poznatija i kao balkansko goveče sve više se drži i u Šumadiji. Subvencije za ovu rasu su dobre, a krave buše nisu zahtevne i lako se prilagođavaju različitim uslovima držanja, manji su potrošači hrane u odnosu na ostale rase dok je njihovo mleko zbog većeg procenta mlečne masti izuzetnog kvaliteta. Velimir Mijanović je pre 15 godina kupio imanje u selu Gornja Sabanta kod Kragujevca.

Međunarodni festival organskih proizvoda Biofest

Proglašenjem bioproizvođača i bioproizvoda godine u Subotici je otvoren 14. Meðunarodni festival organskih proizvoda Biofest. Ovogodišnji fokus je na Industriji informacionih tehnologija (IT) jednoj od najzdravijih privrednih grana u Srbiji koja beleži stalni rast. S druge strane, kako je istaknuto, u poljoprivredi leže veliki potencijali, koji još uvek nisu iskorišćeni, posebno u organskoj proizvodnji, koja je u svetu, takođe, u stalnom porastu.

Izvozne cene ruske pšenice nastavile prošlonedeljni rast

Izvozne cene ruske mlinske pšenice su na međunarodnom tržištu nastavile prošlonedeljni rast. Cene mlinske i konzumne pšenice zatvorile su nedeljno trgovanje veće u proseku za oko dva-tri dolara po metričkoj toni. Rast cena podstaknut je globalnim, ali i domaćim tržišnim faktorima. Prošle nedelje Egipat se vratio na tržište, kada je državnim tenderom kupio 180.000 tona ruske pšenice po prosečnoj ceni od 235,55 dolara po toni što je 8,21 $/t iznad prosečne otkupne cene na prethodnom tenderu od 18. septembra.

Nedimović: Izvoz srpske pšenice u Egipat od decembra

Izvoz prvih količina pšenice iz Srbije u Egipat trebalo bi da počne u decembru, izjavio je juče ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na konferenciji za novinare sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj. Omogućavanje izvoza srpske pšenice u Egipat, konkretan je rezultat zajedničkog projekta Udruženja Žita Srbije, EBRD, UN FAO i Ministarstva poljoprivrede.

Suva šljiva iz Osečine spremna za izvoz

Za razliku od prošle godine, kada voćarima nije bilo isplativo da suše šljivu zbog veće cene sveže, ove godine situacija je znatno drugačija. U Osečini i Podgorini ponovo rade sušare. I pojedini veliki izvoznici iz Osečine ove sezone pokrenuli su nove savremene tunele za sušenje šljive, čiji je kapacitet 25 tona dnevno. U Osečini je na stotine tona spremno za izvoz.

Dva miliona za očuvanje genetičkih resursa

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za podršku programu koji se odnosi na očuvanje i unapređenje životne sredine i prirodnih resursa za očuvanje životinjskih genetičkih resursa u banci gena u 2018. godini. Za odobravanje prava na podsticaje u skladu sa ovim Javnim pozivom opredeljuju se sredstva u ukupnom iznosu od dva miliona dinara.

Suša otežava setvu pšenice

Optimalni rok za setvu pšenice je do 25. oktobra, ali je izvesno da će zbog suve zemlje mnogi sejati i nakon tog roka. Poljoprivredni analitičar Čedomir Keco smatra da je proizvodnja pšenice za domaće ratare i dalje rizik, jer ne postoje ugovori između proizvođača, otkupljivača, prerađivača i izvoznika pšenice. “Izostala je ozbiljna edukacija koje sorte pšenice imaju šansu u izvozu i koje su bitne za meljavu i za kvalitet hleba kod nas u Srbiji”, kaže Keco.