Pozv za učešće na sajmu ”BIOFACH”

Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza i Nacionalnom asocijacijom za razvoj organske proizvodnje Serbia Organica organizuju nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije na predstojećem međunarodnom sajmu organske hrane ”BIOFACH“ 2021, koji će se održati u Nirnbergu u periodu od 17. do 20. februara 2021. godine. Na sajmu ”BIOFACH“ su srpski organski proizvođači prisutni već godinama u okviru nacionalnog štanda. Rok za prijavu je do petka, 30. oktobra do 16 časova.

Još dozvola za izvoz mlečnih proizvoda u Kinu

Nakon višemesečne intenzivne saradnje, razmene dokumentacije i stalne komunikacije sa Upravom Carine NR Kine, koji su usledili nakon audita od strane kineske inspekcije, u ovom trenutku se na Listi registrovanih izvoznika proizvoda od mleka nalazi ukupno pet mlekara: Mlekara Ub, Mlekoprodukt, Megle Srbija, Imlek AD i Somboled. Ovo je prvi put da je odobren sektor mleka a izvoz u Kinu, koja predstavlja najveće svetsko tržište i samim tim značajan izvozni potencijal za srpske prerađivače mleka.

Mladi uzgajivači ovaca od Kragujevca do Čačka odlučili da udruže snage

Devetorica mladih, vrednih, uglavnom veterinara, agroinženjera i inženjera stočarstva, domaćina iz devet mesta od Kragujevca, Despotovca, Jagodine, preko Kruševca i Smedereva do Čačka, pokrenuli su ozbiljne farme ovaca i ujedinili se u zajedničku zadrugu. Zahvaljujući njima i njihovom primeru i srpska sela sve više počinju da budu pod konac. Krase ih uređene farme, krcate hale, i hangari, automatske čistilice, hranilice, mašine, traktori, ali i nove ideje i nova energija.

Ratari dočekali dobre cene

Srpsko tržište najvažnijih ratarskih kultura zahvatio je talas visokih cena i poljoprivrednici u ovom momentu mogu biti zadovoljni jer su uslovi za prodaju njihovih proizvoda bolji nego što se očekivalo. Soja je dostigla 350 evra po toni, kukuruz ”na fobu“ je 150 evra, pšenica je oko 170 evra sa potencijalom za rast. Tržište jeste uzdrmano, cene su prilično i neočekivano visoke, a na sve to je uticalo nekoliko faktora.

Efikasniji rad uz platformu i digitalnu aplikaciju RGZ-a

Poljoprivrednim inspektorima u Srbiji biće omogućeno da,  korišćenjem digitalne platforme Geosrbija i mobilne aplikacije crowdSDI, koje je razvio Republički geodetski zavod (RGZ),brzo i efikasno utvrde stanje na terenu, saopštio je juče RGZ. Potpisivanjem Ugovora o saradnji između Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede i RGZ-a otpočet je zajednički rad na uspostavljanju metodologije i tehničkog rešenja za efikasniji i transparentniji rad republičkih poljoprivrednih inspektora, navedeno je u saopštenju.

Bikovi iz Mačve, Srema i Bačke krenuli put Libana

Stočari sa područja Mačve, Srema i Bačke ostvariće prihode i od izvoza žive stoke u Liban, gde je prvi kontingent od 1.500 bikova u ovu zemlju krenuo prethodnog vikenda. Milenko Đurđević, vlasnik MI Đurđević iz Subotišta, kaže da je dobro što se pojavilo i ovakvo tržište za stočare, te da oni očekuju da će za desetak dana krenuti još jedan kontingent od 1.500 bikova za ovu zemlju. Jedan od farmera koji je pre tri godine krenuo s izvozom stoke u Liban je Đurđević, koji naglašava da je tada bila znatno manja kvota od 700 komada.