Gulan: Voćarstvo jedino ostvaruje napredak

Da nam voćarstvo u agraru daje najbolje rezultate, vidi se po broju novih voćnjaka i po prinosima, koji najmanje variraju. Prema rečima člana Odbora za selo SANU Branislava Gulana, jedino voćarstvo u Srbiji ostvaruje napredak. Da nam voćarstvo u agraru daje najbolje rezultate, vidi se po broju novih voćnjaka, po prinosima u voćnjacima koji najmanje variraju. “Rod se godišnje kreće do dva miliona tona svih kultura. Rekordna je bila 2013. godina sa oko dva miliona tona voća. U 2017. sušnoj godini rod svih kultura je bio 1.112.739 tona.

Promet robe na produktnoj berzi od 3 do 7. decembra 2018.godine

 

Najvažnije iz protekle nedelje:

•    dalji blagi rast cene pšenice

Već nekoliko nedelja na svetskim tržištima žitarica pokazuje se slaba volatilnost. Tržište ima na umu da će bilansi postati tešnji u dolazećim nedeljama i mesecima, ali učesnici na tržištu se nadaju da će uskoro videti pravo ubrzanje izvoznih aktivnosti. Geopolitičke tenzije podstiču zabrinutost učesnika na tržištu.

Rana i što kasnija plastenička proizvodnja najisplativije

Proizvodnja povrća u plastenicima pred kraj godine odlikuje se gajenjem zelene salate i mladog luka. Tako je i u gazdinstvu Ljupka Stevanovića iz sela Sedlare kod Svilajnca koji se već 20 godina bavi proizvodnjom povrća. Na otvorenom prostoru ima oko hektar i po, a pod plastenicima hektar povrća. Ovogodišnju sezonu završava sa proizvodnjom zelene salate i mladog luka. “Više se baziram na ranu proizvodnju gde je veći priliv novca kao i na što kasniju proizvodnju, već između nam nije toliko rentabilno. Imamo tržište i to u Svilajncu, Despotovcu i Petrovcu.

Porez na prihod i za seoski turizam

Izmenama zakona o porezu na dohodak građana, koji je u skupštinskoj proceduri, uvodi se porez na prihod za one koji rade u seoskom turizmu. Ukoliko se poslanici slože, on će iznositi pet odsto prosečne mesečne zarade po zaposlenom u prethodnoj godini, pomnožen brojem pojedinačnih ležajeva, odnosno kamp parcela i odgovarajućim koeficijentom prema kategoriji turističkog mesta. Izmene zakona donose se na inicijativu Ministarstva trgovine.

Decembar, mesec organske hrane

Tokom decembra, udruženje Agro klaster Srbije i NALED organizuju javnu kampanju ”Mesec organske hrane“ kako bi pružili priliku proizvođačima, potrošačima i njihovim asocijacijama, predstavnicima relevantnih institucija i stručnoj javnosti da ponude rešenja za unapređenje uslova za proizvodnju organske hrane u Srbiji. ”Mesec organske hrane“ deo je četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira USAID, a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike.

Subvencije za govedarstvo, po grlu minimum 15.000 dinara

Subvencije za tovno govedarstvo biće povećane sa sadašnjih 10.000 dinara po grlu na minimum 15.000 dinara, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, objašnjavajući da takva odluka “ima smisla” zbog skoka cena kilograma goveđeg mesa. “Imamo tržišta Turske, otvorili smo tržište Kine, otvaramo sad tržište nekih zemalja na Bliskom istoku, i da bismo pospešili proizvodnju goveda, koja su važna i zbog stajnjaka i očuvanja poljo-zemljišta, mi ćemo subvenvcije povećati za najmanje 50 odsto “, kaže Nedimović.

Za ženske inovativne ideje 100 miliona dinara

Glavni ciljevi Programa podrške razvoju i promocije ženskog inovacionog preduzetništva, za koji su opredeljena bespovratna sredstva u visini od 100 miliona dinara, su afirmacija i direktna podrška u realizaciji njihovih ideja. ”Žene u Srbiji su vredne i preduzimljive, i na ovaj način želimo da ih ohrabrimo da otvaraju svoje startap kompanije, da slede svoje snove, i postanu uspešne preduzetnice.

Digitalizacija u poljoprivredi - razbijanje mitova

Savremene digitalne tehnologije pružaju daleko detaljniji uvid u procese u poljoprivredi nego što je to ikada ranije bilo moguće i omogućavaju da se pomire različiti kontradiktorni zahtevi. Svaki segment proizvodnje - od pripreme zemljišta, određivanja menadžment zona, preko setve, navodnjavanja, ishrane i zaštite bilja, pa do žetve i post - žetvenih aktivnosti može se digitalizovati i tako načiniti efikasnijim.

Podrška ženama koje se bave seoskim turizmom i proizvodnjom hrane

U okviru programa Podrške ruralnom i regionalnom razvoju Srbiji, čiji je donator Vlada Švajcarske, akcenat je stavljen na unapređenje ekonomskog i društvenog položaja žena na selu. Nosilac projekta - Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja - finansijski je pomogla osnaživanju žena koje se već bave proizvodnjom hrane, seoskim turizmom i starim zanatima. Za kupce, koji im dolaze na kućni prag, izborile su se kvalitetom, za podršku Regionalne agencije za razvoj - idejama. Dobile su opremu i posuđe, koje će im olakšati proizvodnju.