Kvalitet domaćeg žita je neophodno što pre poboljšati

 

Najmanje što država može da učini jeste da donese pravilnike u vezi s upotrebom (ne)deklarisanog semena u proizvodnji, smatraju stručnjaci

 

Umesto burnih rasprava o prosečnim prinosima pšenice u Srbiji i često oprečnih podataka o ukupnom rodu koji se iznose u javnosti, uoči nove setve trebalo bi razmišljati kako da se poboljša kvalitet domaćeg žita.

Ceo region troši manje mesa

 

Ceo region suočava se sa smanjenom tražnjom i potrošnjom mesa, jer je turizam zbog korone u velikim gradovima zamro, velikih proslava nema, menze ne rade..

 

Leto je period godine kada se manje troši meso, ali ove godine zbog pandemije koronavirusa već se osećaju ozbiljne posledice na tržištu te namirnice u regionu, kaže za Tanjug sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije Nenad Budimović.

U Topoli počela berba kupine

 

U selima Topole od maja do septembra berači imaju pune ruke posla. Nakon obranih jagoda, višnje, trešnje sada su na red došle kupine, međutim proizvođači ovog voća u Topoli, nisu zadovoljni kvalitetom plodova, a samim tim ni cenom

 

Poljoprivredno zemljište između restitucije i identifikacije

 

Direktor Uprave Branko Lakić za Tanjug je rekao da je zemljište koje je bez zakupca uglavnom lošeg kvaliteta. “To zemljište uglavnom se nalazi na lokacijama koje klimatski nisu najpogodnije za različite vrste poljoprivredne proizvodnje. Najčešće su to trstici, močvare i pašnjaci u brdskim ili visokim planinskim predelima” rekao je on.

Visoke kazne za spaljivanje strništa

Usled spaljivanja strništa poljoprivrednici prave veliku štetu kako zemljištu tako i okolini. Tim povodom Ministarstvo poljoprivrede, kao i Ministarstvo za zaštitu životne sredine, izdali su upozorenje za sve poljoprivredne proizvođače da ne spaljuju žetvene ostatke odnosno strnište jer će kazne biti visoke. Stručnjaci naglašavaju da bi žetvene ostatke, umesto spaljivanja, trebalo zaorati tako da minerali ostanu u zemljištu.

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI od 27. do 31. jula 2020. godine

 

Najvažnije iz protekle nedelje:
•    pad cene kukuruza

Smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika i pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda kukuruza, soje i pšenice obeležili su proteklu nedelju na Produktnoj berzi. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 950 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 17.308.500,00 dinara.

Manja prodaja svinja, jeftinije cene kilograma

Na farmi svinja na poljoprivrednom gazdinstvu “Stari Tamiš” u Pančevu kažu da je poslednjih meseci opala prodaja zbog smanjenja kupovne moći i epidemije kovida, iako su cene kilograma žive vage znatno manje nego ranijih godina i kreću se od 150 do 155 din/kg. Farma svinja na poljoprivrednom gazdinstvu “Stari Tamiš” u Pančevu ima više od 20 hiljada životinja i zadnjih godina nema većeg odstupanja od tog broja. “Trenutno je cena u padu, klaničari plaćaju oko 150-155 dinara za živu vagu, to je cena koja je na granici isplativosti.