Ništa od izvoznog aduta

Tema

Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu potvrdio je da je kukuruz sa srpskih njiva zaražen. U institutu kažu da je oko 30 odsto ispitanog uzorka sadržalo aflatoksine u nedozvoljenim granicama. Italijani su pre skoro dva meseca vratili pošiljku kukuruza iz Srbije jer su otkrili da je zaražena kancerogenom gljivicom.

Informacija je 10. oktobra objavljena i na portalu Evropske unije, međutim, ministarstvo poljoprivrede i dalje tvrdi da je taj kukuruz zdravstveno ispravan. Ministarstvo je obavešteno o toj pošiljci ali na osnovu analiza koje su urađene kukuruz nije imao više od dozvoljenih doza aflatoksina. Ustanovljeno je da je prvo pretovarivan u Hrvatskoj, pa poslat u Italiju. Međutim, da je ovogodišnji rod kukuruza kontaminiran potvrdile su dve institucije od kojih su proizvođači i izvoznici tražili da provere kvalitet. Doktor Igor Jajić sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta naglašava da ne treba dizati paniku. “Ne treba na to gledati tako dramatično. Kukuruz iz skladišta za koji se dokaže da postoje ozbiljne koncentracije, moguće je mešati sa zdravim kukuruzom, drugim hranivima za životinje, ili koristiti za proizvodnju bioetanola”, objašnjava Jajić. Ekonomista Stojan Stamenković kaže da će efekti svakako biti vrlo nepovoljni. “Ionako imamo prepolovljen rod kukuruza u ovoj godini. Ako se polovina od te polovine stavi samo u stočnu hranu, onda to i ovaj smanjeni bruto domaći proizvod faktički još više smanjuje”, objašnjava Stamenković. Ekonomista Miladin Kovačević kaže da je moguće da se neki instituti bore za prestiž i ističe da se ta vest mora ozbiljno i temeljno proveriti. “Čak i da se pokaže nekim naknadnim nalazima da je sve to netačno, mislite li da će oni koji uvoze kukuruz potrčati da ga uvezu? Neće, to je gotovo”, kaže Kovačević. (RTS)