Policija najavljuje kontrolu traktora

Policija najavljuje veću kontrolu traktorista i napominje da je kabina ili zaštitni ram od prevrtanja obavezni tehnički deo traktora. Pod lupom i mesta za tehnički pregled traktora.

Na putevima u Republici Srbiji, u poslednjih 15 godina, poginula su 543 vozača traktora, najčešće prilikom prevrtanja traktora koji nisu posedovali bezbednosnu kabinu ili ram. Od sledeće godine skuplje, po standardima EU Vlasnici traktora koji ne ugrade bezbednosne kabine, odnosno ramove do kraja 2015. godine, od 1. januara 2016. godine moći će da ugrade isključivo bezbednosne kabine i ramove koji odgovaraju standardima direktive Evropske unije i za koje je Agencija za bezbednost saobraćaja izdala odgovarajuće uverenje.

Zbog toga Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava da prema važećim propisima, traktor koji je proizveden, odnosno prvi put registrovan nakon 1. januara 1983. godine, mora posedovati bezbednosnu kabinu ili ram koji moraju biti ugrađeni i izvedeni tako da štite vozača od povrede u slučaju da se traktor prevrne.

Saobraćajna policija će u cilju smanjenja stradanja vozača traktora, od 1. avgusta 2015. godine, pojačano kontrolisati i sankcionisati vozače koji upravljaju traktorom bez bezbednosne kabine ili rama. Takođe, biće sankcionisana i privredna društva koja su ovlašćena za vršenje tehničkog pregleda vozila, koja overe tehničku ispravnost ovakvih traktora.

Izvor: Agropress