Prezentacija srpske hrane i pića u Moskvi

Tema

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić otvorio je danas u ambasadi Srbije u Moskvi prezentaciju srpskih proizvoda iz oblasti hrane i pića, koja je organizovana sa ciljem da se poveća izvoz tih proizvoda na rusko tržište.

Sertić je u izjavi za Tanjug rekao, da je prezentacija organizovana u saradnji sa Ministarstvom spoljne i unutrašnje trgovine Srbije, a oko 30 preduzeća predstavilo je svoje izvozne potencijale, a najviše meso i mesne prerađevine, a 10-ak vinarija prikazalo je svoja vina.

"Prezenataciji je prisustvovalo nekoliko trgovinskih lanaca iz Moskve i drugih regiona, a bili su predstavnici veletrgovaca koji inače trguju i rade sa našim proizvođačima iz Srbije. Tu smo mogli da se konkretno upoznamo sa prednostima ali i problemima izlaska na rusko tržište", kazao je predsednik PKS.

On je najavio da će, verovatno u narednih mesec dana, u PKS biti organizovano predavanje o načinima i modalitetima sertifikacije proizvoda, jer je to jedna administrativna procedura, koja poprilično dugo traje i predstavlja dosta ozbiljan problem, jer su ruski zakoni, vezani za veterinarske i sanitarne inspekcije veoma strogi. Često se dešava da zbog toga naše firme koje imaju nameru da uđu na rusko tržište, odustaju, jer nemaju adekvatan način odgovora na sve postavljene zahteve.

"U tom smislu, napravili smo saradnju sa jednom od velikih sertifikacionih kuća koja već radi u Italiji i u drugim zemljama EU, koja će nam održati seminar, za sva preduzeća iz Srbije zainteresovana za izvoz pre svega hrane na teritoriju Ruske Federacije i carinske unije", kazao je Sertić.

On je dodao da je danas imao i sastanak sa predsednikom Trgovinsko-industrijske komore Rusije Sergejom Katirinom, na kome su razgovarali komorskim aktivnostima i konkretnim projektima u koje su komore trenutno uključene. "Jedna od najvažnijih stvari u toku ove godine, biće velika investiciona konferencija, 30. oktobra u Moskvi, u svečanoj sali ruske komore Rusije, pa smo razgovarali o konkiretnim merama koje ćemo preduzeti sa obe strane, da ta konferencija zaista bude i najveća koja je održana u poslednjih par godina," rekao je Sertić.

Podsetivši da je 2008. godine održan veliki sajam naših preduzetnika u Moskvi i da je to je bio poslednji veliki događaj, Sertić je istakao da investiciona konferencija tog tipa, biti održana prvi put. Zato je izuzetno važno da lokalnu samoupravu i sva preduzeća koja imaju projekte i mogućnosti za širenje svojih kapaciteta, predstavimo u Moskvi, ruskim investitorima, zaključio je predsednik PKS.

Izvor: Tanjug