PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI od 30. jun do 4. jula 2014.godine

Tema

Najvažnije iz protekle nedelje:
- Rast cene kukuruza
- Startovala žetva pšenice

U periodu najintenzivnijih aktivnosti žetve pšenice, kukuruz je protekle nedelje bio ta roba koja je generisala jedan od većih nedeljnih prometa preko “Produktne berze” u Novom Sadu. Ukupan obim prometa od 1.725 tona robe čak 3,5 puta je veći u odnosu na promet u prethodnoj nedelji. Finanisjka vrednost prometa je iznosila 33.996.750 dinara i 3,7 puta je veća u odnosu na vrednost prometa iz prethodne nedelje.

     Bez obzira na okolnost o manjoj zastupljenosti pšenice u trgovanju u odnosu na kukuruz, ova roba u ovom trenutku svakako zaokuplja najveću pažnju tržišne javnosti u Srbiji. Ono što se u prethodnoj nedelji osećalo u vazduhu, kada je trgovanje pšenicom novog roda počelo, ostvarilo se u nedelji za nama. Naime, nagoveštaji da bi cena sa početnih 17,00 din/kg bez PDV mogla da bude I nešto veća, dobili su svoju potvrdu u protekloj nedelji. Cena nove pšenice kretala se u rasponu od 17,20 din/kg bez PDV pa do 17,50 din/kg. Prosečna nedeljna cena trgovanja je iznosila 18,98 din/kg ( 17,25 bez PDV), što je u odnosu na prethodnu nedelju rast od 1,47%. Žetva još traje, rezultati žetve su i dalje u magli kako u pogledu prinosa, tako i u pogledu kvaliteta, što samo još više podgreva tržišnu neizvesnost. Zbog svega toga rano je za donošenje konačnih zaključaka, pa se shodno tome i tržište ponaša.
      Pšenica roda 2013 godine je u očekivanom padu. Cena od 21,67 din/kg ( 19,70 bez PDV) je za 5,59% niža od cene u prethodnoj nedelji.
      Izvoz kukuruza je u poslednja tri meseca intenziviran i to se oseća na tržištu. Na našem tržištu, uprkos podataka o padu cena na svetskim terminskim tržištima, što je posledica velikih očekivanja u pogledu prinosa novog roda kukuruza, cena je u blagom porastu. Na bazi 1.250 tona prometa u trgovanju ovom robom, realizovana je prosečna cena na nivou od 19,24 din/kg (17,49 bez PDV). U odnosu na cenu u prethodnoj nedelji to je rast od 2,29%.
      Stočni ječam je od početka žetve konstantno prisutan na berzanskom tržištu, a cena već treću nedelju za redom ima blago cenovno pomeranje ka višim vrednostima. Protekle nedelje ta cena je iznosila 18,37 din/kg (16,70 bez PDV), što je u odnosu na prethodni nedeljni period više za 0,16%.
     Od ostalih roba tržišni učesnici na berzi su usaglasili svoje interese u trgovanju suncokretovom sačmom sa 33% proteina I to po ceni od 33,60 din/kg ( 28,00 bez PDV)