Zajedno do bolje podrške mladima u ruralnim sredinama

Na okruglom stolu o podršci mladim poljoprivrednicima u Srbiji predstavljenisu primeri dobre prakse u okviru projekta Osnaživanje mladih preduzetnika u okviru  poljoprivrede. Slobodan Živanović iz Ministarstva poljoprivrede napomenuo je da se radi na Pravilniku za mlade u skladu sa IPA programom 2018-2020. godine u koji su uključeni i mladi na ruralu.

On je dodao da je najveće interesovanje na konkursima za sredstva za stočarsku proizvodnju – oko 80 odsto mladih na ruralu želi da se bavi ovom delatnošću. ”Istraživanje o zapošljavanju mladih koje smo sproveli pokazuje da su tri najperspektivnije oblasti za preduzetništvo i zapošljavanje: kreativne industrije, IT i usluge u poljoprivredi. Imajući u vidu da su mladi na ruralu ugroženiji od svojih vršanjaka iz gradova, Ministarstvo omladine i sporta radi na tome da podrži biznise mladih na selu“, izjavila je Zorica Lutovac ispred Ministarstva omladine i sporta.

Tokom 2018. godine, u saradnji fondacije Ana i Vlade Divac i projekta nemačke razvojne saradnje Podsticanje zapošljavanja mladih, realizovan je pilot projekat pod nazivom “Osnaživanje mladih preduzetnika u okviru poljoprivrede”, koji je za cilj imao podršku učenicima završnih godina srednjih poljoprivrednih škola. Projekat je realizovan uz finansijsku podršku projekta nemačke razvojne saradnje Podsticanje zapošljavanja mladih, a sredstva za donacije učenicima su obezbedili individualni donatori Fondacije Ana i Vlade
Divac, kao i opštine Požega i Ruma. Marija Radovanović iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, rekla je da su ključne reči okruglog stola umrežavanje različitih sektora, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou, edukacija, razmena iskustava i sagledavanje potreba i mogućnosti uključivanja mladih u odlučivanju. O zajedničkom projektu sa GIZ, Uroš Delić iz Fondacije Ana i Vlade Divac je dodao da je uspešno završen pilot projekat. ”Posebno smo srećni što najavljujemo nastavak projekta u 2019. godini uz nove partnere koji će nam omogućiti da podržimo još više mladih koji žele da se bave poljoprivredom”, dodao je on.
Delić je posebno istakao plan za sledeću godinu – projekat se nastavlja u saradnji sa gradovima Požarevac i Prokuplje, kao i opštinama Požega, Gornji Milanovac i Arilje. Na Okruglom stolu, koji je održan juče u Beogradu, učestovali su i predstavnici udruženja poljoprivrednika, mladih i žena sa rurala, kao i poljoprivredni preduzetnici i nastavnici poljoprivrednih škola.