voćepovrćemesožitaricemlekojajainputi

Zanimljivosti

Inostrani krompir preplavio domaće tržište

(8. 12. 2017.)

Domaća proizvodnja krompira je prepolovljena, a uvoz preti da uništi i ovo malo proizvođača što je ostalo u Srbiji. Inostrani krompir je preplavio našu zemlju, uvozi ga ko stigne u raznim pakovanjima, sa deklaracijom ili bez nje, pa se kao takav raširio po svim trgovinskim lancima.

Nedimović: Agrarni budžet 2018. godine 11,8 odsto veći

(7. 12. 2017.)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je juče da će budžet za poljoprivredu u 2018. godini iznositi 44 milijarde dinara, što je kako je naveo, za 5,2 milijarde (11,8%) više nego ove godine.

Suša je presudila – rastu površine pod uljanom repicom

(21. 11. 2017.)

Suša u prethodnom periodu opredelila je poljoprivredne proizvođače koji seju uljanu repicu da povećaju površine pod tom uljaricom. Čak i oni koji nikada nisu sejali i možda nisu ni razmišljali o proizvodnji uljane repice, ove godine upustili su se u proizvodnju te ozime biljne vrste.

Neizvestan opstanak proizvodnje šećera

(10. 11. 2017.)

Početkom oktobra prestale su da važe izvozne kvote za pojedine vanevropske države, većinom za bivše kolonije i(li) države za koje Evropska unija ima politički interes, pa je izvoz šećera na najkurentnije tržište postao slobodan.

Posle Nove godine kilogram jabuka biće 100 dinara

(7. 11. 2017.)

Zbog manjeg roda pretpostavlja se da će cena najpopularnijeg voća nastaviti da raste. Jabuke se na novosadskim pijacama prodaju po ceni do 70 dinara i to nije znatno više nego prošle godine.

Uvezli smo za trećinu više svinjskog mesa nego prošle godine

(1. 11. 2017.)

U prvih sedam meseci ove godine Srbija je uvezla za trećinu više svinjskog mesa nego prošle godine, a proizvođačka industrija u toj grani beleži pad od oko tri odsto, tvrde u PKS.

Subvencije upetostručile stada sjeničke ovce

(20. 10. 2017.)

U opštinama zapadne i jugozapadne Srbije povećan je broj domaćinstva koja se bave uzgojem ovaca za 20 odsto, usled povećanja subvencija države u poslednje tri godine.

Voćarima isplativija prodaja svežih šljiva

(26. 09. 2017.)

Za razliku od prethodnih godina, kada su se šljive uglavnom sušile ili završavale u rakiji, ove godine je prodaja svežih šljiva bila povoljnija za proizvođače. “Izvezena je šljiva u svežem stanju zbog cene od četrdeset dinara za kilogram, koja je bila prihvatljiva za poljoprivredne proizvođače.

Šta sejati ove jeseni

(21. 09. 2017.)

Pitanje koje muči ratare suočene sa posledicama velike suše, čiji se “plodovi” još ubiraju, glasi: Šta sejati ove jeseni? Ana Marjanović Jeromela, stručnjak iz NS Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, kaže, pozivajući se na zahteve proizvođača, da vlada veliko interesovanje za uljanu repicu.

Viša cena oraha ove godine

(19. 09. 2017.)

Na plantažama ekstenzivnog tipa, gde nema obrade, samo ubiranje roda, proizvede se svega oko 500-700 tona kvalitetnog kalemljenog oraha godišnje, dok oko 95 odsto količine oraha u Srbiji nakupci otkupe od seljaka, a cene variraju i do dva puta od juga ka severu zemlje, kaže Saša Lukić, predsednik Saveza uzgajivača oraha Srbije.