Radionica srpskog i americkog ministarstva poljoprivrede

Tema

Kancelarija Americkog ministarstva pri Ambasadi SAD u Beogradu u saradnji sa srpskim Ministarstvom poljoprivrede organizovace u Beogradu i Cacku radionicu o klasama i standardima poljoprivrednih proizvoda u Srbiji, najavila je Americka amabasada u Beogradu.
Dvodnevna radionica otvorena je 14. maja u hotelu Balaševic u Beogradu, a bice organizovana i na Institutu za vocarstvo u Cacku od 18. do 19. maja.
Strucnjaci americkog Ministarstva poljoprivrede Dorian La Fond, Nataniel Tejlor (Nathaniel Taylor) i Rendl Mekon (Randle Macon) prisutne ce informisati o postojecim standardima koje su usvojili Ujedinjenjene nacije (Ekonomska Komisija za Evropu) i Ministarstvo poljoprivrede SAD (USDA klase i standardi).
Kako se navodi u saopštenju, pošto kvalitet ima presudnu ulogu u uspešnom nastupu na medjunarodnim tržištima prehrambenih proizvoda, klase i standardi se koriste kao zajednicki trgovinski jezik koji koriste kupci i prodavci, ali i kao osnovna referenca u kontroli kvaliteta.
Iz navedenih razloga ce uvodjenje i implementacija tog sistema u Srbiji poboljšati položaj poljoprivrednih proizvodjaca i izvoznika voca iz Srbije u medjunarodnoj trgovini, istice se u saopštenju.
Izvor:(Biznis novine)