POLJOPRIVREDNA SARADNJA SAD I SRBIJE I CRNE GORE

 Zamenik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Danilo Golubović rekao je danas da je cilj posete delegacije ovog ministarstva SAD od 1. do 4. juna bilo upoznavanje sa praksom američkog Ministarstva poljoprivrede u analizi poljoprivredne politike i industrijske koordinacije, kao i predstavljanje planova Ministarstva poljoprivrede Vlade Republike Srbije u vraćanju poljoprivrednih proizvoda na svetsko tržište.

Golubović je na konferenciji za novinare naveo da je tokom razgovora sa predstavnicima američkih ministarstava za trgovinu i poljoprivredu, kao i sa Agencijom za trgovinu i razvoj (USTDA) bilo reči o propisima i strategiji u oblasti poljoprivrede, njihovom usklađivanju sa propisima Svetske trgovinske organizacije (STO), kao i načinu kreditiranja u poljoprivrednoj proizvodnji. On je najavio da će predstavnici američkog Ministarstva poljoprivrede uskoro posetiti Srbiju radi tehničke i organizacione podrške srpskom resornom ministarstvu koje radi na vraćanju srpskih poljoprivrednih proizvoda na američko i druga svetska tržišta.
Golubović je rekao da je bilo razmatrano i kako ekonomske analize doprinose formulisanju poljoprivredne politike SAD, kako američki poljoprivrednici i određene industrijske grupe učestvuju u procesu kreiranja politike i kako funkcioniše razmena informacija u razvoju trgovinske politike. On je dodao da je dobio uveravanja američkih sagovornika da na tržištu SAD ima mesta za vina, sokove i proizvode sa oznakom zdrave hrane iz Srbije.

Pomoćnik ministra Suzana Đorđević-Milošević istakla je da je započet rad na izradi strategije razvoja sela u Srbiji, u koju su uključeni i korisnici, naučnici i stručnjaci u ovoj oblasti, uz napomenu da su sa američkim domaćinima razmenjena iskustva oko politike razvoja poljoprivrede i izvoza.

Ona je rekla da je na sastanku sa predstavnicima Svetske banke razgovarano o podršci razvoju srpskog sela, transferu znanja, razvoju službi, kao i o programima iz oblasti šumarstva.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede zadužen za veterinarstvo Siniša Kotur naveo je da su se tokom boravka u SAD vodili razgovori o trgovini živine između SAD i Srbije i Crne Gore. Prema njegovim rečima, veterinarski stručnjaci SAD i SCG analizirali su sanitarne odredbe i odredbe o zdravstvenom stanju životinja i razgovarali o procesu izvoza mesa i mlečnih proizvoda iz Srbije i Crne Gore u SAD.

Kotur je istakao da su održani sastanci i sa Veterinarskom službom Ministarstva poljoprivrede SAD, kao i sa fitosanitarnom inspekcijskom službom, a poseban akcenat stavljen je na primenu i prilagođavanje svetskim standardima naše poljoprivrede.