Smanjenje proizvodnje stoke

Tema

Zbog velikog pada cena žive stoke, narocito svinja, koje se otkupljuju za manje od 100 din/kg, macvanski poljoprivrednici hoce da odustanu od ove proizvodnje. Vanredna i slaba situacija na tržištu mesa posledica je male tražnje zbog pada kupovne moci stanovništva i velikog uvoza mesa iz regiona CEFTA na nezašticeno domace tržište.

U Direkciji za poljoprivredu i Uniji poljoprivrednih proizvodjaca opštine Bogatic kažu da je neophodno da država preduzme hitne mere kako se stocarska proizvodnja u zemlji ne bi ugasila.
Zbog niske cene tovljenika koji se u Macvi prodaju za 70 do 90 din/kg, poljoprivredni proizvodjaci su na gubitku. Oni kažu da bi realna cena bila oko 140 dinara, sa zaradom koja jedva pokriva troškove. “Vec je cena bila u padu i pre tog uvoza, svela se na nekih 120-130 dinara, ovo je doprinelo da se svede ispod svakog minimuma cene koštanja.
Tovljenik košta 10 – 12.000, a sad je osam do devet hiljada”, kaže Joviša Mišic, proizvodjac iz Macve.
Unija poljoprivrednih proizvodjaca kritikuje državu što je dozvolila uvoz mesa iz regiona CEFTA na domace tržište, koji je doveo do toga da cena tovljenika drasticno padne. “Taj uvoz je doveo do toga da se na selu sada dogadja zlocin. Mi smo proizvodjaci svinja totalno uništeni da više nema šanse za nikakav oporavak”, kaže Branislav Mijatovic, predsednik UO Unije.
Niska otkupna cena tovljenika ne ide naruku ni otkupljivacima u Macvi, jer je tržište zasiceno svinjskim mesom.
Izvor: B92