Na pomolu nova uredba o kreditiranju poljoprivrednika

Tema

Pomocnik ministra poljoprivrede Milan Stegic najavio je juce da ce Vlada usvojiti novu uredbu o kreditiranju poljoprivredne proizvodnje u kojoj ce sa finansijskim sredstvima ucestvovati i lokalni fondovi za poljoprivredu.

Na parlamentarnom Odboru za poljoprivredu Stegic je kazao da je za sprovodjenje pomenute uredbe resorno ministarstvo izdvojilo 700 miliona dinara, koliko bi trebalo da obezbede i lokalni poljoprivredni fondovi. Stegic je objasnio da ce koncept novog kreditiranja biti slican modelu dugorocnog poljoprivrednog kreditiranja koji se vec sprovodi, ali ce u njemu sa po 25% sredstava, pored Ministarstva poljoprivrede, ucestvovati i lokalni fondovi za poljoprivredu, dok ce ostatak novca obezbediti banke.
Predsednik Društva agrarnih ekonomista Miladin Ševarlic istakao je da se agrarni budžet hitno mora povecati sa sadašnjih tri na pet odsto ili rebalansom u ovoj godini ili najkasnije sledece godine, jer ce u suprotnom biti nesagledive štete po domacu poljoprivredu.
Od Ministarstva poljoprivrede Odbor ce tražiti da razmotri sistem dodele subvencija kako bi se ukinula diskriminacija pojedinih korisnika ove vrste budžetskih sredstava.
Pored pomenutog, Odbor ce od resornog ministarstva zahtevati i da se što pre donese strategija za razvoj poljoprivrede, predlože mere za rešavanje problema u stocarstvu.
Izvor: Emportal