Promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu u periodu 29.3 do 1.4.2010.godine

Tema

Predpraznicna nedelja donosi:
- Konacno rast prometa
- Solidan promet pšenice „na zeleno“, uz zanemarljiv promet prošlogodišnje pšenice
- Dobar promet zrnom soje uz blagi rast cene
- Pad prometa kukuruza i mineralnog djubriva
- Pad cena pšenice i kukuruza na severnoamerickom tržištu
- Pad cene pšenice na budimpeštanskoj berzi

Prva vest se svakako odnosi na ovonedeljni rast prometa. Osnovni razlog za ovakav rezultat je kupoprodaja pšenice „na zeleno“, ciji promet je doneo bezmalo cetiri petine ukupnog prometa. Zakljucena su dva kupoprodajna ugovora u kolicini od 800 tona po jedinstvenoj ceni od 8,50 din/kg, što je identicno prethodno zakljucenim cenama. Koliko god raduje ovakav promet pšenice roda 2010., toliko zabrinjavaju dešavanja na tržištu pšenice za promptnu isporuku gde je zakljucen samo jedan kupoprodajni ugovor u kolicini od 25 tona i to pšenice sa minimalnom energijom od 61 tzv B1 kvaliteta. Takodje moramo konstatovati odsustvo bilo kakve tražnje za pšenicom klasicnog JUS kvaliteta.

Promet kukuruzom je u protekloj nedelji još „mršaviji“ u odnosu na prethodnu. U prilog ovoj tvrdnji ide podatak da su cak tri dana od cetiri prošla bez trgovanja ovom kulturom koje je u poslednje vreme imala ubedljivo najvecu frekventnost trgovanja. Zakljucena su dva ugovora po ceni koja se kretala od 10,70-10,90 din/kg u kolicini od 150 tona. Ponderisana ovonedeljna cena iznosi 10,83 din/kg, što je pad od 0,82% u odnosu na prethodnu nedelju.

Ovonedeljni promet mineralnog djubriva takodje beleži pad. Prometovano je svega 49 tona, od toga se 25 tona odnosi na amonijum nitrat (16,90 din/kg), a 24 tone na ureu (22,70 din/kg).

Jedan od razloga za ovonedeljni rast prometa je kupoprodaja zrna soje ciji je promet iznosio 125 tona, uz cenu koja se kretala od 30,00-31,00 din/kg uz jasan uzlazni trend. Shodno rastu cene zrna, reagovala je i cena sacme, tako da beležimo promet od 25 tona po ceni od 35,00 din/kg, što je rast od 2,94% u odnosu na zadnju zakljucenu cenu.

Od ostalih roba beležimo jedino ponudu stocnog jecma po ceni od 9,90 din/kg u kolicini od 1.200 tona.