Usvojena uredba za subvencionisanje zasada voća i loze

Tema

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je juce da je vlada usvojila Uredbu o korišcenju podsticajnih sredstava za podizanje proizvodnih zasada vocaka, vinove loze i hmelja za 2010.

U saopštenju se navodi da ta uredba omogucava subvencionisanje svih proizvodnih zasada podignutih na jesen 2009. i prolece 2010.

Minimalna površina koja ce se subvencionisati iznosi 0,3 ha za vinovu lozu, jagodaste vocne vrste i hmelj, odnosno 0,5 ha za drvenaste vocne vrste.

Za podsticajna sredstva zahteve mogu podneti fizicka lica, preduzetnici, privredna društva, škole, fakulteti, instituti, manastiri, odnosno svi koji podižu vocnjake, vinograde i hmeljarnike.
Kako navode iz Ministarstva, uslovi uredbe su povoljniji nego prethodne godine, jer za sredstva za zasade do jednog hektara mogu konkurisati fizicka lica koja nisu osiguranici po osnovu poljoprivrede.

Korisnici sredstava ostvaruju pravo na refundaciju troškova kupovine sadnica, a za zasade vinove loze i hmelja nadoknadjuju se i troškovi postavljanja naslona.
Razlika u odnosu na prethodne godine jeste ta što subvencija nije fiksna po sadnici, vec je u visini iznosa cene sadnica, pa su na taj nacin svi proizvodjaci, odnosno kupci sadnica u ravnopravnom položaju.

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je da priprema i Uredbu za podsticanje podizanja maticnih zasada osnovne kategorije, radi unapredjenja domace rasadnicarske proizvodnje.
Izvor: Moja farma