Besplatno seme za setvu uljarica

Tema

Kompanija "Invej" i ove sezone deli poljoprivrednicima, ciji ce rod otkupiti posle žetve, seme i regresirano djubrivo neophodno za pravilan rast i razvoj uljarica, sa ciljem podsticanja poljoprivredne proizvodnje i povecanja zasada pod suncokretom i sojom, saopšteno je iz tog sistema, u okviru koga posluju kompanije "Vital" i "Sunce".

- Odlicno saradjujemo sa poljoprivrednicima, a svi su izgledi da ce ove godine biti zasejano više oranica pod suncokretom - izjavila je generalni direktor "Vitala" Sladjana Ratkovic. Ona je navela da suncokret u Srbiji vec godinama zauzima površinu izmedju 150.000 i 180.0000 hektara, što pre svega zavisi od površina opredeljenih za setvu soje.

- Ove godine, medjutim, cini se, da su poljoprivrednici izuzetno motivisani da zaseju suncokret. Mi im delimo seme, trudili smo se da im pomognemo i regresiranim djubrivom, neophodnim za sadnice, a otkupicemo, prema ugovorima, sav suncokret, kao i višak koji se bude pojavio - naglasila je Ratkoviceva.

-Sasvim je izvesno da pomažemo koliko možemo, jer nam je, izmedju ostalog, cilj da srpska poljoprivreda napreduje, da se proizvode kvalitetne sirovine, jer u tom slucaju nece izostati ni kvalitetni brendovi, koji izlaze iz naših pogona - rekla je Ratkoviceva.

Poljoprivrednici i ove godine masovno saradjuju sa "Invejem", jer imaju siguran otkup sirovina, ali i razne benefite, ukoliko ponude dve tone suncokreta po hektaru, koliko se realno ocekuje, istice se u saopštenju.

Pre dve sezone, "Ivej" je podelio poljoprivrednicima besplatno seme suncokreta razlicitih proizvodjaca, cime je uticano da se tada poveca broj oranica pod suncokretom, gotovo 200.000 hektara, kaže se u saopštenju i dodaje da je time obezbedjena sigurna cena otkupa, kao i dovoljno sirovine, koja je u prethodnom periodu uvožena.
Izvor:Glas Javnos Javnosti