Promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu od 4. do 7.maja 2010.godine

Tema

Prva nedelja maja donosi:
- Dalji drastican pad prometa
- Pad cene kukuruza
- Prva kupoprodaja soje roda 2010.
- Dalji pad cene pšenice

Bez obzira na cinjenicu da je radna nedelja za nama imala samo cetiri radna dana, ostvareni promet poljoprivrednim proizvodima preko „Produktne berze“ definitivno predstavlja minimum kada su u pitanju neslavni rekordi. Naime, u periodu od 04.05.-07.05., na osnovu zakljucenih tek 5 berzanskih poslova ostvaren je kolicinski promet od samo 294 tone, u vrednosti od 5.107.560,00 dinara. Samo su tri tržišna materijala bila predmet trgovanja u nedelji za nama – kukuruz, pšenica i soja i to u zanemarljivim kolicinama. Definitivni razlog ovako mrtvog tržišta je pasivnost sa strane tražnje.
Svakako, najznacajnija vest kada je u pitanju ovonedeljna trgovina predstavlja podatak o prvom zakljucenom terminskom poslu kupoprodaje soje novog roda u kolicini od 100 tona po ceni od 25,00 din/kg, bez PDV-a, za avansno placanje i predvidjenom isporukom u periodu od 15.09.-15.10. ove godine.
Prošlogodišnjim kukuruzom trgovalo se u kolicini od 144 tone. Ugovarani su poslovi kupoprodaje prirodno suvog kukuruza sa povecanim procentom vlage, veštackim sušenim kukuruzom za odloženo placanje i ono što je za analizu kretanja cene ovog artikla najbitnije veštacki sušenim kukuruzom za avansno placanje. Upravo njegova cena definisana kroz jedan jedini zakljuceni berzanski posao, od 11,70 din/kg, bez PDV-a, govori nam da je posle višenedeljnog uzlaznog trenda, cena kukuruza u padu i to za 2,84 %, u odnosu na prethodnu nedelju.
Kada je terminsko tržište u pitanju, pšenica novog roda nije ni nudjena, dok se ponuda kukuruza sa predvidjenom isporukom u oktobru ove godine kretala u cenovnom rasponu od 8,50 – 9,00 din/kg, bez PDV-a. Medjutim ponudjena kolicina od ukupno 450 tona sa dva razlicita lokaliteta nije zainteresovala kupce.
Jedan zakljucen posao kupoprodaje prošlogodišnje pšenice, u kolicini od 50 tona po ceni od 10,50 din/kg, bez PDV-a, bez obzira na statisticki zanemarljivu kolicinu, ipak govori da je i cena ovog artikla u padu i to za oko 1%.
Ukupan kolicinski ovonedeljni promet iznosio je 294 tona, što je pad u odnosu na prethodnu nedelju od 82,11%, dok je vrednosni obim prometa iznosio 5.107.560,00 dinara, što je pad od 71,12% u odnosu prethodni izveštaj.