Berba grožđa privodi se kraju, prinosi niži od prosečnih

Tema

Procenjuje se da je berba grožđa u Srbiji završena na oko 70 odsto površina pod vinovom lozom i do sada je ubrano oko 250.000 tona grožđa, izjavio je Darko Jakšić, samostalni savetnik za vinarstvo i vinogradarstvo u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine.

Prema podacima dobijenim sa terena, ostvaren prosečni prinos iznosi oko devet tona po hektaru (t/ha), što je nešto niži prinos u odnosu na prosečan godišnji prinos koji se kreće od 10 do 12 t/ha, kazao je savetnik Jakšić za Tanjug. Jakšić je objasnio da je zbog dugog sunčanog perioda tokom jula i avgusta, ovogodišnja berba grožđa počela nešto ranije u odnosu na prosečan period, a vremenske prilike pogodovale su proizvodnji grožđa dobrog kvaliteta, posebno crvenih vinskih sorti. "Kod sorti vinove loze za proizvodnju crvenih vina može se konstatovati da je kao rezultat velikog broja sunčanih dana i sušnog perioda došlo do nakupljanja većeg sadržaja šećera i aromatičnih materija u bobicama", istakao je Jakšić. Jakšić je dodao da je kod sorti za proizvodnju belih vina došlo do nakupljanja većeg sadržaja šećera, ali do nešto nižeg sadržaja kiselina. "Sa fitosanitarnog aspekta može se zaključiti da je godina bila pogodna za zaštitu vinove loze od bolesti i štetočina", naveo je Jakšić. Po Jakšiću, "u vinogradima koji imaju izbalansiran vegetativni potencijal i u kojima su primenjene adekvatne agrotehničke mere, suša nije u velikoj meri ostavila posledice na kvalitet i prinos grožđa". Jakšić je ukazao da je suša jedino dovela do produkcije sitnijih bobica što, opet, ima pozitivan efekat kod vinskih sorti namenjenih za proizvodnju crvenih vina. Posledice grada su različite, a zabeležene su u Župskom vinogorju i Zapadnomoravskom vinogradarskom rejonu, gde je došlo do oštećenja bobica što je dovelo do smanjenja prinosa i do 60 odsto, rekao je Jakšić. Prinosi grožđa su, takođe, značajno manji u Žitkovačkom vinogorju i Nišavsko-južnomoravskom rejonu. Jakšić je napomenuo da će se vina sa geografskim poreklom proizvoditi od 14.670 tona grožđa roda 2011. ubranih sa 1.630 ha. Prof. dr Slobodan Jović kazao je Tanjugu da je godina bila dobra, jer nije bilo potrebe da se koriste toliko sredstva za zaštitu vinove loze, a grožđe je dobro sazrelo. Jović je objasnio da je kvalitet vina proizvedenog od grožđa roda 2011, "interakcija" vinove loze, prinosa grožđa i umeća prerade, kao i da "mora da se vidi koliko ima šećera, kiseline i aromatičnih materija". "Da li će svuda vino biti perfektno? Pa, neće. Zato što je prinos u pitanju. Ukoliko su visoki prinosi grožđa, tu će vino da se ''istanji''. Ono će biti dobro, ali ne i odlično", rekao je on. Po Joviću, "kvalitet grožđa je sigurno dobar, ali je pitanje ukoliko nekome rodi pet kilograma po čokotu... Ne može da se izvuče kvalitet ako prerodi", istakao je Jović. Jović je zaključio da "prinos mora biti ograničen, ako želite da osetite sortu i personaliti tog vina u čaši".

Izvor: Tanjug - Ekos