Bićemo opet zemlja jabuka

Srbija nije zemlja jabuka, ali ima sve preduslove da to postane, tvrde vodeći proizvođači u zemlji. Sa svojim geografskim položajem i vrlo povoljnim klimatskim uslovima naša zemlja bi mogla da bude daleko veći proizvođač ovog voća, nego što je to sada sa 18.296 hektara pod jabukom i ukupnom godišnjom proizvodnjom od 332.255 tona.

To, poređenja radi, predstavlja ukupnu proizvodnju jedne veće kooperative u Italiji. Domaći stručnjaci objašnjavaju da su jabuke, kada se radi o punoj tehnologiji uzgoja, ekonomski najznačajnija voćna vrsta. Problem je mali broj zasada pod protivgradnim mrežama, to što nedostaju sistemi navodnjavanja “kap po kap” i antimraz sistem. Nemamo ni dovoljno hladnjača, koje se uglavnom nalaze na privatnim gazdinstvima i kapacitet im je ispod pet hiljada tona. To nije konkurentno međunarodnom tržištu. ”Imamo i zastarele sorte, kod nas dominira “ajdared”, koja je na tržištu praktično prevaziđena za jelo. Za dobru proizvodnju potrebno je podizanje novih, savremenih zasada, čiji bi prinos, u fazi pune rodnosti, po hektaru iznosio 60 i više tona. S druge strane učešće prve klase jabuka iznosilo bi onda 80 odsto, a to je izvozno i cenovno najbitnije za ovo voće”, objašnjava profesor Miladin Ševarlić, savetnik Ekonomskog instituta. On ističe da Srbija nema ni organizovanu nacionalnu prodaju, pa veliki broj individualnih proizvođača samostalno nastupa na tržištu. Tako sami sebi stvaraju konkurenciju. Ipak, velike kompanije prepoznale su dobar posao u jabukama, a među njima je i “Delta Agrar”, najveći domaći proizvođač i izvoznik ovog voća. ”Ono što govori u prilog da je Srbija na dobrom putu da postane zemlja jabuka svakako je podatak da je u 2013. povećana površina pod jabukama za 1.392 ha, najvećim delom gusti zasadi sa 4.000 stabala jabuke na jednom hektaru”, kaže Ivan Kostić, direktor “Delta Agrara”. Kostić naglašava da svakih 1.000 hektara novopodignutih zasada za pet godina daje proizvodnju od 50.000 do 80.000 tona, dok stari način proizvodnje jabuke za pet godina daje proizvodnju od svega 18.000 tona. Ukupna proizvodnja jabuka u Evropskoj uniji u 2013. godini iznosila je blizu 12 miliona tona, a najveći proizvođači jabuka su Poljska sa 3,2 miliona tona, Italija (2,1 milion tona), Francuska (1,6 miliona tona) i Nemačka (804.000 tona), što daje jasnu sliku koliko Srbija malo koristi svoje prednosti u proizvodnji jabuka. (Novosti)