Dele se rešenja za nabavku traktora iz IPARD-a

Uprava za agrarna plaćanja počela je poljoprivrednicima da uručuje prva rešenja o odobrenju projekta za
nabavku traktora iz IPARD programa. Reč je o Drugom javnom pozivu iz mere koja se odnosi na podsticanje investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, a za koji su se prijave podnosile do 26. februara prošle godine. Uprava za agrarna plaćanja nedavno je objavila rang listu podnetih zahteva i na njoj se nalaze 304 imena. Kako je ranije bilo rečeno, novca će biti za blizu 200 korisnika ovog programa. Prema saznanjima Agrosmarta, iznosi koji će se davati za traktore neće na svim rešenjima biti kao oni koje su poljoprivrednici u zahtevima pisali jer su referentne cene niže od očekivanih.

Pretpostavlja se da će neki poljoprivrednici odustajati i da će se lista pomerati, tako da rangiranje još uvek
nije konačno. Za nabavku novih traktora preko IPARD-a u ovom javnom pozivu vladalo je veliko interesovanje, bilo je više prijava nego para opredeljenih za to, pa se rang lista donosila na osnovu bodovanja zahteva koji ispunjavaju opšte i posebne uslove i to na osnovu propisanih kriterijuma. Prednost prilikom rangiranja imali su mlađi od 40 godina, žene, poljoprivredni proizvođači koji se bave organskom proizvodnjom ili su njihova gazdinstva u planinskim područjima, članovi zemljoradničke zadruge… Ako su dva zahteva imala isti broj bodova, prednost je davana onome ko je ranije podneo zahtev.

Govoreći o IPARD programu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović nedavno je podsetio na to da je
prošle godine bilo raspisano pet poziva za sredstva iz tog fonda, tri namenjena nabavci traktora i druge
poljoprivredne mehanizacije, a dva za izgradnju skladišta i prerađivačkih kapaciteta. “Za prva tri poziva bilo je 503 aplikacija, a do sada je izdato 304 rešenja i biće potrošen sav novac koji je namenjen za traktore i mehanizaciju. Sa tih 304 rešanja imamo više od 45 miliona evra akumuliranog novca”, rekao je Nedimović. U ovoj godini, prema planu IPARD poziva, trebalo bi da bude raspisan još jedan konkurs za traktore. Trajao bi od polovine juna do polovine septembra.

Konačnu rang listu iz Drugog javnog poziva možete pogledati na  linku: http://www.agronews.rs/wp-content/uploads/2019/01/Rang_lista.pdf