Evropski inspektori kontrolišu poljske klanice

Inspektori Evropske unije započeli su 4. februara jednonedeljnu posetu Poljskoj nakon što se u javnosti pojavila vest o klanju bolesnih krava i izvozu nekoliko hiljada kilograma tog mesa u više od deset zemalja Evropske unije. Kako prenose poljski mediji, inspektori će obilaziti klanice u ovom delu Poljske do 8. februara, a izveštaj će biti objavljen u narednih mesec dana

Poljske vlasti su u međuvremenu objavile da će zbog ove afere, koja baca senku na poljsku hranu uopšte, instalirati kamere u svim klanicama. Glavni veterinar Pavel Nijemcuk rekao je da će video nadzor biti dostupan 24 sata dnevno, ali je potrebno da u klanicama budu prisutni i veterinari, koji su obučeni da procenjuju da li na liniju klanja odlaze zdrave životinje.

Poljska, koja izvozi većinu mesa koje proizvodi, potrošiće oko 32 miliona dolara u naredne tri godine kako bi sprovela ove promene. Nijemcuk je rekao da je i policija pokrenula istragu, a takođe i da se proveravaju sajtovi na kojima se oglašavala kupoprodaja bolesnih životinja. Ministar poljoprivrede, Jan Krištov Ardanovski, izjavio je pre dva dana da se poslednjih godina tržište poljskog goveđeg mesa dinamično razvija i da je ova zemlja dosta uložila u promociju hrane.

– Ovaj događaj potkopava to poverenje koje smo stekli i biće veoma teško da ga obnovimo. Može se ispostaviti da će desetine miliona zlota, koje smo uložili u promociju u različite delove sveta, biti uzalud potrošene i da ćemo morati da počnemo da gradimo sliku od nule – izjavio je poljski ministar poljoprivrede.

Prema dosadašnjim informacijama 14 zemalja Evropske unije uvezlo je sporno meso, a pominje se količina od 2,7 tona. Od toga trećinu je uvezla Francuska i to, kako je ustanovljeno, preko devet firmi koje su bile umešane u sumnjive poslove.

Drastičan pad cene govedine u Poljskoj

Cene govedine u Poljskoj počele su drastično da padaju u poslednjih nekoliko dana, objavila je Asocijacija proizvođača goveđeg mesa u ovoj zemlji.

– Ako se ova tendencija nastavi proizvođači bi mogli da izgube oko 160 miliona dolara ove godine, rekao je predsednik te asocijacije Jacek Zarzecki za Rojters.

Da podsetimo ova afera pokrenuta je nakon što su novinari poljske televizije TVN u tajnosti snimili kako se obolele krave unose u jednu klanicu, u poljskom gradu Ostrov Mazovjecka, gde ih radnici noću kolju i potom njihovo meso prodaju uz veoma malu ili skoro nikakvu veterinarsku kontrolu.

Poljska, veliki izvoznik goveđeg mesa, prijavila je problem evropskom Brzom sistemu uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF), koji ima zadatak da spreči distribuciju proizvoda koji predstavljaju rizik za zdravlje potrošača.