Interventni otkup merkantilne pšenice od 10. jula

 

Vlada Srbije je odlučila da Republička direkcija za robne rezerve interventno otkupi do 25.500 tona merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda po ceni od 20 dinara po kilogramu sa uračunatim PDV-om. Stručna javnost ne očekuje da ovaj aranžman podigne otkupnu cenu na tržištu. Konkurs je otvoren od srede 10. jula

Za realizaciju ovog posla zadužena je Produktna berza u Novom Sadu. Direktor Poslovnih operacija u Berzi Radoslav Pilja kaže da na konkurs od srede 10. jula mogu da se jave poljoprivredna gazdinstva, zemljoradničke zadruge i ovlašćeni skladištari. Prijavljivanje je isključivo elektronski na sajtu Produkne berze.

Od 10. jula od 9-14 časova zainteresovani mogu da apliciraju na sajtu www.proberza.co.rs i da potraže Otkup pšenice 2019. Zainteresovana lica preko elektronske aplikacije popunjavaju svoje matične podatke i količinu za koju žele da apliciraju. Nakon toga, dobiće potvrdu da su uspešno aplicirali čime se završava postupak prijave. Nakon toga podaci se dostavljaju republičkoj direkciji za robne rezerve.

Poljoprivrednik u Subotici Miroslav Ivković ovih dana pšenicu žanje na 50 hektara. Ukazuje na to da mnogi poljoprivrednici nemaju u blizini ovlašćenih javnih skladišta.

Svaka mera koja bi pomogla većini poljoprivrednika zaslužuje ima smisla. Ova mera može da pomogne samo malom delu pošto jre reč o 1 % od ukupne proizvodnje pšenice u Srbiji. Nažalost, postoje čitavi regioni gde nemamo ovlašćene skladištare. Da ne govorimo o načinu otkupljivanja i postupku analiza. Zato ne verujem da će ova mera doneti neki boljitak za ratare.

Kap vode u moru

Agrarni analitičar Branislav Gulan kaže da bi na povećanje cene pšenice novog roda uticao državni otkup od 200.000 tona i da je najavljenih do 25.500 tona premalo.

Moj stav je da je to kap vode u moru i da je to nedovoljno. Država bi trebalo da otkupi 200.000 tona koliko su kapaciteti Robnih rezervi. Količina od 25,500 tona je samo 10% kapaciteta Robnih rezervi.

Gulanov kolega Čedomir Keco ukazuje na to da bi iz čitavog ovog aranžmana mogli bogatiji da izađu upravo javni skladištari.

Deo skladištara uvek iskoristi ovakvu situaciju. Pšenica starog roda se plaća od 23,5 do 24 dinara po kilogramu a država raspisuje konkurs po kome novu pšenicu otkupljuje po ceni od 20 dinara. Oni vešto manevrišu. Prodaju staru pšenicu i kupe novu. Praktično, radi se o zaradi bez većeg uloga. Nažalost, tu se sada ne može ništa učiniti. Ne može se na brzinu utvrdiditi koliko pšenice ima kod ovlašćenih skladištara. Uvak kao i u svakom poslu gde se država meša postoji prostor za ovakve radnje.

Procenjuje se da će u Srbiji ove godine biti proizvedeno više od 2,5 miliona tona pšenice a da će milion tona biti namenjeno izvozu.