Osnovan Nacionalni krizni centar zbog afričke kuge

Susedi Rumuni bore se sa afričkom kugom, zaraznom bolešću koja napada svinje. Zbog rizika da se bolest proširi i u Srbiji, Ministarstvo poljoprivrede oformilo je Nacionalni krizni centar koji prati situaciju u Rumuniji i preduzima mere predostrožnosti.

Rumunski stočari sa ovom opasnom bolešću bore se poslednjih godinu dana. Bolest napada svinje i za nju nema leka niti vakcine i sto posto smrtonosna. Bolest se od prošle godine sporo razvijala u severozapadnom delu Rumunije, a od 9. juna ove godine razvoj afričke svinjske kuge je vrlo agresivan u jugoistočnom delu te zemlje i stigla je do prirodnog rezervata Delte Dunava.

“Sa podacima od 8. avgusta ima tačno 635 žarišta kod domaćih svinja i 30 slučajeva kod divljih svinja. Ono što je za nas posebno bitno jeste da su ta žarišpta obuhvatila ugroženo područje koje je blizu naše zemlje, znači područje Arada tako da je jedan uzak pojas pogranični prema rumuniji slobodan od afričke kuge”, tvrdi Saša Ostojić, Nacionalni krizni stab uprave za veterinu.

Zbog blizine granice, srpskim stočarima prvi put preti ova opasna, zarazna bolest. Na sreću, do sada nije zabležen ni jedan slučaj zaraze, ali su stočari, sa razlogom, zabrinuti.

“Čuo sam za tu vrstu bolesti, najviše iz medija i pravo da vam kažem ovde kod nas u regionu trenutno je nema. A da li se plašim – pa svako se plaši, čim ulažeš svoj novac svi se mi plašimo što se tiče tih bolesti, što se tiče afričke kuge, cvenog vetra sve što napada našu stoku”, kaže Goran Mitrovanov, uzgajivač svinja.

Ministarstvo poljoprivrede i uprava veterine čine sve kako bi se širenje zaraze sprečilo u našoj zemlji. Zato su obrazovana 4 regionalna krizna centra, koja svakodnevno vrše nadzor dviljih i domaćih svinja. S obzirom na to da se virus širi i kroz mesne proizvode i prerađevine uspostavljena je koordinacija sa carinskim službama i pograničnom policijom.