Pritisak nakupaca na voćare iz centralne Srbije

Voćari iz Merošine, koji uzgajaju čuvenu oblačinsku višnju, zapretili su da će obustaviti berbu. Sa otkupnom cenom, koja je za samo nekoliko dana sa 50 dinara po kilogramu pala na 30, tvrde da nemaju interesa za dalju proizvodnju ovog voća. Profesor dr Zoran Keserović, jedan od najvećih domaćih stručnjaka za voćarstvo kaže da je ponuđena cena za proizvođače u centralnoj Srbiji neprihvatljiva.
”Ponavlja se prošlogodišnja situacija. Tada je u Vojvodini višnja plaćana 50 do 55 evrocenti. Dok su proizvođači iz Merošine, Prokuplja i Vranja, takođe zbog niske cene, obustavljali berbu. Apelujem i da se u tom delu Srbije više radi na kvalitetu ovog voća jer je prošle godine bilo problema”, ističe Keserović. On ne očekuje da će se išta značajnije promeniti dokle god proizvođači, posebno oni iz centralne Srbije, ne shvate da je potrebno  da poboljšaju tehniku proizvodnje i povećaju površine pod zasadima. ”Pre svega da se udružuju i nabave sopstvene hladnjače za duboko zamrzavanje voća kako bi izbegli nakupce”, ističe sagovornik Politike. Uz kupovinu zajedničkih savremenih tresača višanja takođe bi ostvarili značajnu uštedu. Kako objašnjava, najveća stavka u proizvodnji višanja je berba. Uz ovu opremu trošak bi bio dva do tri dinara po kilogramu a ne 15 dinara i više koliko sada traže berači. Ova oprema, kako ističe, jeste skupa ali moraju da se udružuju i da preko lokalnih samouprava i nadležnog ministarstva konkurišu za državni novac koji je za to opredeljen. ”Ne mogu da poverujemo da jedna Merošina ili Prokuplje nemaju nijedan centar (tunel) za duboko zamrzavanje višanja. Jedini način da se voćari odupru snažnom pritisku otkupljivača jeste da oni budu vlasnici prerađivačkih kapaciteta. U suprotnom, voćari iz centralne Srbije biće u sve većem problemu”, ističe Keserović i dodaje da je konkurencija iz Vojvodine sve veća što bi dodatno moglo da pogorša njihovu poziciju. Kako kaže, neki od jakih poljoprivrednih proizvođača iz Vojvodine, koji ulaze u posao sa višnjama, planiraju zasade na velikim površinama. Uz savremenu mehanizaciju takvi proizvođači će, upozorava naš sagovornik, biti konkurentni i sa aktuelnom ponuđenom cenom. Oblačinska višnja je izuzetno cenjena u Evropi ima dobar kvalitet, zbog velikog procenta suve materije (18 do 20 odsto) i specifične arome. Potekla je upravo u ovom delu Srbije gde postoji pretnja da iščezne. Od nje je kvalitetnija jedino višnja maraska, koja se gaji u Dalmaciji.