PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI od 24. do 28. juna 2019. godine

Najvažnije iz protekle nedelje:

  • trgovanje ječmom novog roda
  • dešavanja na svetskim berzama

Stagnacija cena, pad prometa i prvi ugovori za stočni ječam su obeležili ovu nedelju na organizovanom robno-berzanskom tržištu. Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 500 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 10.516.000,00 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je manji za 73,33%, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 71,45%.

 

Žetva ječma je u toku. Na berzi su zaključeni prvi ugovori za stočni ječam roda 2019. po cenama od 16,10 din/kg bez PDV-a (17,71 din/kg sa PDV-om). Prema prvim nezvaničnim podacima zbog kišnog perioda uočava se niži nivo hektolitarske  mase. Cena ovogodišnjeg roda stočnog ječma jedan je od repera za određivanje cene pšenice novog roda.

 

U iščekivanju žetve pšenice ono što najviše interesuje poljoprivredne proizvođače jeste cena pšenice i očekivani prinosi. U priloženim tabelama možete da vidite aktuelne statističke podatke i podatke iz ranijih godina.

 

Kukuruz se zadržao na prošlonedeljnom cenovnom nivou. Žuto zrno sa vlagom do 14,5% trgovano je po ceni od 15,70 din/kg bez PDV-a. Ponerisana cena se zadržala na istom cenovnom nivou u odnosu na prethodni posmatrani period.

 

Sojom se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 37,30 din/kg bez PDV-a (41,03 din/kg sa PDV-om). Ovo ujedno predstavlja i ponderisanu cenu. U odnosu na nedelju pre nije bilo cenovnih odstupanja.