Promet robe na produktnoj berzi od 12. do 15. novembra 2019. godine

 

Najvažnije iz protekle nedelje:

  • rast cene pšenice

Skraćena nedelja na novosadskoj Produktnoj berzi beleži porast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda. Pšenica je zabeležila najveći rast cene. Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 1.000 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 20.295.000,00 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je veći za 8,11%, dok je finansijska vrednost prometovane robe viša za 15,47%.

 

Republička direkcija za robne rezerve ove nedelje počela je sa otkupom merkantilnog kukuruza od nosilaca poljoprivrednog gazdinstva, zemljoradničkih zadruga i skladištara sa ukupnom količinom od 8.324.000 kg koja se otkupljuje po ceni od 16,00 din/kg sa PDV-om.

Na osnovu pristiglih ponuda, možemo reći da je zainteresovanost za prodaju velika.

 

Pšenica je ove nedelje dominirala kako količinski tako i cenovno na organizovanom robno-berzanskom tržištu. Povećana potražnja za pšenicom rezultirala je porastom cena. Hlebnim zrnom se trgovalo po cenama od 18,50 do 19,10 din/kg bez PDV-a, sa minimalnim proteinom od 12%. Ponderisana cena za ovu nedelju je iznosila 18,94 din/kg bez PDV-a (20,84 din/kg sa PDV-om), u odnosu na prethodnu nedelju cena je porasla za 4,63%.

 

Ponuda kukuruza po višim cenama u odnosu na prošlu nedelju pomerale su cenu naviše. Žuto zrno je trgovano po jedinstvenoj ceni od 14,00 din/kg bez PDV-a (15,40 din/kg sa PDV-om), što predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. U odnosu na prethodni upoređujući podatak cena je viša za 2,19%.

 

Soja je izostala iz trgovanja u ovoj sedmici. Sa jedne strane kupci soje su bili spremni da plate 36,50 din/kg bez PDV-a, dok sa druge strane slaba ponuda soje i po nešto višim cenama nije rezultirala zaključenjem berzanskih ugovora. Slaba ponuda soje ukazuje na porast cena ove uljarice.