Promet robe na produktnoj berzi od 27.maja do 2. juna 2019. godine

 

Najvažnije iz protekle nedelje:

 

  • volatilnost kukuruza

Tokom nedelje na novosadskoj Produktnoj berzi trgovano je pšenicom i kukuruzom dok je soja izostala iz trgovanja. Velik pritisak na strani tražnje za kukuruzom, a nakon toga pritisak na strani prodaje rezultirao realizacijom tek krajem nedelje. Ono što treba napomenuti od dešavanja na stranim tržištima je značajno kašnjenje setve kukuruza i soje u SAD zbog obilnih padavina, što će se sigurno odraziti na prinose, a samim tim i na cene.

Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 1.575 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 31.278.500,00 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je manji za 59,33%, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 56,63%.

 

Početkom nedelje ogromna tražnja za kukuruzom pomerala je tržište sa cenama na gore. Nakon toga došlo je do pada potražnje i povećane ponude što je smanjilo pritisak na rast cena. Kukuruz je trgovan krajem nedelje po cenama 15,90 din/kg bez PDV-a sa vlagom do 14,5% i sa klauzulom „fco-luka“ po 16,10 din/kg bez PDV-a.

 

Cena pšenice se kretala u rasponu od 23,50 do 24,00 din/kg bez PDV-a. Trenutno kod pšenice i dalje najveći problem oko kvaliteta, odnosno teško se dolazi do kvalitetnije pšenice. Ponderisana cena je iznosila 23,63 din/kg bez PDV-a (25,98 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodni posmatrani period cena hlebnog zrna je viša za 0,82%.

 

Potražnja za zrnom soje po cenama od 35,50 din/kg bez PDV-a i ponuda po cenama od 36,20 din/kg bez PDV-a nije rezultirala realizacijom.  Ovo je jasan signal pomeranja cene soje u pozitivnom smeru.