PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI od 5. do 9.oktobra 2015.godine

Tema

Najvažnije iz protekle nedelje:
- Rast cene kukuruza
- Blagi pad cene pšenice

     Tržište se polako budi. Pšenica je u okvirima očekivanih cenovnih variranja, dok su cene kukuruza i soje u blagom porastu. Promet od 1.000 tona robe je za 53,85% veći u odnosu na prethodnu nedelju. S obzirom na nešto veće prisustvo soje u strukturi prometa, ukupna finansijska vrednost robe koja je bila predmet berzanske trgovine je srazmerno veća u skladu sa tim povećanim procentom učešća robe veće pojedinačne vrednosti i iznosila je 29.470.250 dinara, što je rast od 131,26% u odnosu na isti podatak iz prethodne nedelje.
     Nepovoljni vremenski uslovi za berbu kukuruza usporili su ovaj veliki sezonski posao naših poljoprivrednika.Tržište deli sudbinu žetvene kampanje, što se ogleda u relativno maloj ponudi kukurza novog roda. Ono što je značajno za ovo tržište jeste podatak da cena novog kukuruza već drugu nedelju za redom raste. U protekloj nedelji ova roba se prodavala po prosečnoj ceni od 17,16 din/kg ( 15,60 bez PDV). U odnosu na prethodnu nedelju to je rast od 1,04%. Ovaj rast je potpuno korelativan sa tendencijama na referentnim svetskim i regionalnim tržištima. Kako će sve to izgledati u periodu kada ponuda bude značajno veća i kada izvoznici kandiduju svoju tražnju, pokazaće naredne nedelje.     
      Posle dvonedeljnog stagniranja cena pšenice je blagom padu. On iznosi 1,29% u odnosu na cenu iz prethodne nedelje. Imajući u vidu kretanje cene u toku same nedelje, kao i činjenicu da na cenu bitno utiču i elementi kvaliteta koji nisu definisani SRPS standardom, a koji bitno definišu tržišnu poziciju ove robe, ovaj pad ne možemo smatrati tendencijom koja ima neku dalju perspektivu pada cene. Inače prosečna cena trgovanja je iznosila 19,87 din/kg ( 18,06 bez PDV).
      Iz sektora roba tzv. “soja kompleksa” u protekloj nedelji se trgovalo i sojinim zrnom i posle dužeg vremena i sojinom sačmom sa 44% proteina. Sojom se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 45,10 din/kg (41,00 bez PDV), što je u odnosu na prethodnu nedelju rast od 0,74%. Sojina sačma sa 44% proteina je prodavana preko novosadske berze po ceni od 53,40 din/kg (44,50 bez PDV).
Izvor: Produktna berza