Paklena vrućina brine ratare

Tropska vrućina traje već duže od nedelju dana i ne najavljuje se skorašnji pad temperature, osim što se prema meteorološkim izveštajima nagoveštava niža temperatura vazduha za svega nekoliko stepeni. Ratare i agronome brine koliko će u takvim uslovima izdržati glavne poljoprivredne kulture. Kukuruz dobro izgleda zahvaljujući nedavnoj kiši, ali kakav će kukuruz biti u narednom periodu, tokom tropske žege koja se najavljuje, dr Goran Bekavac sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo ne može da proceni.

PIS upozorava ratare na prisustvo kukuruznog plamenca

U toku je polaganje jaja druge generacije kukuruznog plamenca, a vizuelnim pregledom kukuruza od 7. jula stručnjaci PIS-a uočili su jajna legla plamenca. S obzirom na izuzetno visoke temperature vazduha u narednim danima očekuje se intenzivno polaganje jaja i početak piljenja gusenica.

Najugroženija je proizvodnja kukuruza u regionima u Vojvodini, i u regionima Šapca, Beograda i Požarevca gde se sezonama unazad registruju značajne brojnosti i štete od plamenca.

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo konkurs za razvoj ruralne infrastrukture

 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisalo je danas javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije za unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture za ovu godinu

Zahtevi za odobravanje podsticaja mogu se podneti do 17. jula preko platforme eAgrar, odnosno portala ePodsticaji.

Za seoska turistička domaćinstva bespovratna pomoć od 150 miliona dinara

Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja ruralnog turizma i ugostiteljstva u Srbiji donela je odluku o dodeli bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 150 miliona dinara, saopštilo je juče Ministarstvo turizma.
Podsticaji su dodeljeni za najbolje rangirana 82 registrovana seoska turistička domaćinstva, etno kuće i salaše, čiji su projekti ispunili sve kriterijume propisane uredbom za dobijanje sredstava za rekonstrukciju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj.

Martinović: Rod maline podbacio, realno da doðe do povećanja cene

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović juče je, posle sastanka sa predstavnicima Udruženja proizvoðača maline “Vilamet” kao i sa nekoliko većih otkupljivača tog voća, rekao da je realno da doðe do povećanja cene maline jer je rod ove godine podbacio,prema nekim pokazateljima, čak i za 50 procenata.

Malinari tvrde da će mnogi odustati od proizvodnje

Statistika upozorava da će ove godine rod maline biti oko pet odsto manji nego prošle, ali malinari tvrde da je situacija mnogo gora. ”Ove godine nema šanse da rod bude veći od 25.000 do 30.000 tona“, kaže Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije. On veruje da će sledeće godine površine pod malinama biti manje. Pre svega zbog dogovorene cene od 250 din/kg. ”Taj iznos nije isplativ i ljudi neće ni ove godine uložiti u agrotehničke mere i mnogi će povaditi zasade“, kaže Radović. ”Podbacio je rod i u Poljskoj i Čileu, ne samo u Srbiji.

Kragujevac ove godine izdvojio 80 miliona dinara za poljoprivredu

U Kragujevcu su uručena rešenja o dodeli podsticajnih sredstava, koji se finansiraju sredstvima iz budžeta grada, za prvih sto poljoprivrednika. Agrarni budžet ove godine iznosi 80 miliona dinara a najviše novca izdvojeno je za kupovinu novih traktora gde grad Kragujevac izdvaja 600 000 dinara bespovratnih sredstava po traktoru. Za dva meseca od kada je konkurs za dodelu podsticajnih sredstava raspisan, podneto je i odobreno 456 zahteva što ukupno čini 54 miliona dinara agrarnog budžeta.