Setva uljarica, soje i suncokreta malo jeftinija nego prošle godine

Setva uljarica, soje i suncokreta biće malo jeftinija nego prošle godine. Ali, to ratare ne ohrabruje jer se nalaze u najnezavidnijem položaju u odnosu na dugi niz godina, zbog velike suše i niskih cena ratarskih kultura. Ipak, i u takvim uslovima na njivama uveliko seju bez velikih očekivanja, jer ukoliko se sušna klima nastavi, kvalitet novog roda biće loš a prinosi mali.

Ponuda seoskog turizma sve sadržajnija i kvalitetnija

Ponuda za sve ljubitelje seoskog turizma u Srbiji je sve sadržajnija, a raste broj etno kuća, domaćinstava i etno sela koja su u ponudi kako domaćim tako i stranim gostima. Prema evidenciji iz E-turiste, u Srbiji je registrovano 841 seosko turističko domaćinstvo, osam etno kuća i devet salaša, a godišnje se realizuje oko 155.000 noćenja. Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović napominje da je iz godine u godinu ponuda sve sadržajnija i kvalitetnija.

Srbija štiti tržište, ne uvozimo žitarice iz Ukrajine

Poslednjih dana u medijima se ponovo spekuliše da je uvoz žitarica iz Ukrajine oborio cene domaćih proizvođača pšenice i kukuruza. Naime, nekoliko udruženja poljoprivrednika objavila su da je ovogodišnja prolećna setva neizvesna zbog velikih gubitaka ratara, ali kao glavni razlog za takvo stanje naveli su nelojalno tržišno poslovanje i uvoz. Ističe se da su u uvozu prednjačile ukrajinske žitarice pošto ga država nije zabranila. Sunčica Savović, direktorka ”Žita Srbije”, oštro je demantovala ove navode.

Saradnja ratara i pčelara presudna za očuvanje useva i bezbednost pčela

 

Uljana repica se ovih dana, pre potpunog cvetanja, tretira pesticidima kako bi se sačuvala od štetočina i potpuno razvila cvet, koji je, sa druge strane hrana za pčele, pa ratari i pčelari Subotice, ističući svoj primer, apeluju na saradnju kako šteta od trovanja pčela kojima je ovaj cvet hrana ne bi bila i 100 odsto

Počelo prijavljivanje za premiju za mleko za prvi kvartal

Javni poziv za premiju za mleko za prvi kvartal 2024. godine raspisan je juče i trajaće do 30. aprila, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Iz Ministarstva poljoprivrede apeluju na sve mlekare, sakupljače mleka kao i proizvođače da obrate pažnju na popunjavanje kompletne dokumentacije kako bi svaki učesnik u lancu bio vidljiv. – Prijave za premiju za mleko se podnose kao i do sada – preko mlekara, a postoji i mogućnost neposrednog prijavljivanja primarnih proizvođača.

Najveći staklenik u Srbiji podignut iz IPARD sredstava

Domaće povrtarstvo unapređeno je izgradnjom staklenika u Irigu, koji je i prvi staklenik u Srbiji koji primenjuje najsavremenije tehnologije EU. Staklenik Rasad grow je novcem iz IPARD programa opremljen tehnologijom koja omogućava kontrolu mikroklimatskih uslova, a to znači da se celokupna proizvodnja radi na betonu i kontrolišu se svi parametri - voda, vlaga, svetlost, toplota i hraniva. U sredu je upriličeno otvaranje novog dela staklenika na površini od hektara, gde se već nalazi i stari od 1,3 hektara.