Testovi na norovirus nisu novost za srpske malinare

Tema

Evropska unija je od 1. oktobra privremeno pojačala preventivni nadzor nad uvozom maline iz Srbije, zbog rizika od norovirusa. U Ministarstvu poljoprivrede objašnjavaju da time nije ugrožen izvoz maline iz Srbije, koja je među najvećim izvoznicima u svetu, “već je ta mera uvedena radi sprečavanje eventualne pojave norovirusa”.

      Ističe se, takođe, da se godinama unazad proizvođači edukuju da poštuju higijenska pravila gajenja i berbe, što je preduslov za preventivno delovanje. U Pravilniku o posebnim uslovima higijene ploda maline i kupine u svežem ili smrznutom stanju u svim fazama prometa navedeno je, između ostalog, da plod maline, ili kupine, nije bezbedan ukoliko sadrži patogen (norovirus) koji može da bude štetan po zdravlje ljudi. Treba, takođe, podsetiti da se bezbednost voća koje se izvozi dokazuje laboratorijskim ispitivanjem. Rezultati analize sastavni su deo izvozne dokumentacije, zajedno sa dokumentacijom o sledljivosti kojom se može dokazati iz koje partije, lota, serije ili šarže, i na kojoj količini, je uzet uzorak za analizu kod izvoznika, odnosno prerađivača. Borko Pavić, sekretar udruženja Srpska malina, navodi da je ta asocijacija proizvođača podržala kampanju u vezi sa prevencijom norovirusa, koju je pre godinu i po pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede. Štampani su, i proizvođačima podeljeni, lifleti kojima se ukazuje na važnost higijene u procesu uzgoja i berbe maline. “Za godinu ili dve, ukoliko ne budemo preduzeli sve što je potrebno u zaštiti od norovirusa, mogli bismo da se nađemo u veoma nezavidnoj situaciji kad je reč o plasmanu maline na inostrano tržište”, upozorava Pavić. U firmi Sirigojno kompani, jednom od najvećih otkupljivača i izvoznika maline, koja je sertifikovala i u svoju proizvodnju uvela mnoge međunarodne standarde o kvalitetu i bezbednosti hrane, kažu da je u zaštiti od tog virusa najznačajnija edukacija. ”Činimo sve da edukujemo kooperante, ali potrebna je šira akcija kako bi se postigao željeni efekat. Potrebno je da se u proizvodnju i preradu maline uvede red, odnosno da svi poštuju standarde kvaliteta i bezbednosti. Jer, ukoliko se pronađe norovirus u bilo kojoj isporuci iz Srbije, to će negativno uticati na naš imidž na inostranom tržištu. U toku je postupak izrade standarda, taj posao poveren je radnoj grupi Ministarstva poljoprivrede, koji bi trebalo da primenjuju svi proizvođači i prerađivači zainteresovani za dobijanje licence”, kaže Ana Ljubičić, menadžerka razvoja u firmi Sirogojno kompani. (Danas)