U Srbiji sve manje stabla šljiva

Tema

U Srbiji trenutno imamo 43 miliona stabala šljiva, od kojih je 40 miliona stabala rodno. Broj stabala ovog voća u našoj zemlji nekada je iznosio više od 60 miliona. Šljiva se smanjuje za 0,9%, dok proizvodnja u desetogodišnjem periodu ima prosečan pad od 1,1% i novi zasadi još uvek ne menjaju sliku.

Godišnje se u našoj zemlji proizvede od 450.000 do 550.000 tona šljiva. Očekuje se da će ove godine u Srbiji biti zabeležena proizvednja oko 500.000 tona šljiva. Plod je bio izuzetnog kvaliteta, pun šećera. Većina ovogodišnjeg roda biće prerađeno u rakiju. Oko 3.000 tona šljive preradi se u suvu šljivu, a oko 5.000 tona se plasira kao sveža ili zamrznuta šljiva. Srpska šljiva najviše se izvozi u Rusiju. Prošle godine iz Srbije je izvezeno ukupno oko 4.138 tona suvih šljiva u vrednosti od 8,8 miliona dolara, od čega 1.686 tona u vrednosti od 4,3 miliona dolara na tržište Ruske Federacije. Velika šansa Srbije je u izvozu, pored suvih šljiva i rakije, i u autohtonoj preradi šljive u pekmez i džem, koji se ne proizvodi nigde u svetu – kažu stručnjaci. Srbija je nekada bila vodeća zemlja u proizvodnji šljive i šljiva je bila obeležje Srbije. Hroničari su zabeležili da je Srbija posle Prvog svetskog rata Francuskoj dug za naoružanje isplatila u suvim šljivama i da je 1879. godine ostvarila rekordan izvoz u SAD po dobijanju statusa najpovlašćenije nacije, kada je u tu zemlju plasirala više od 37.500 tona šljiva u vrednosti od 30 miliona dolara. Od 1938. godine počinje smanjenje broja stabala šljiva u Srbiji, nakon pojave bolesti „šarka”, koja je preneta iz Bugarske i desetkovala je najbrojniju sortu „madžarku”, koja se odomaćila pod nazivom „požegača”.

Izvor: Agroservis