Zajedno osnažujemo mlade poljoprivrednike za korišćenje lokalnih podsticaja u poljoprivredi

 

Cilj projekta ”Osnaživanje mladih poljoprivrednika za korišćenje lokalnih podsticaja u poljoprivredi” je informisanje i edukacija mladih poljoprivrednika o postojećim podsticajima, ali i o načinu na koji mogu da učestvuju u kreiranju mera kroz koje lokalna samouprava daje podsticaje poljoprivrednicima

Kada je u pitanju finansiranje poljoprivrede kroz davanje podsticaja i subvencija, gotovo da je nezamislivo da opstane na tržištu, dovede proizvodnju na nivo isplativosti i bude dovoljno konkurentan, ako poljoprivredni proizvođač ne koristi dostupne podsticaje.

U okviru formalnog obrazovanja u oblasti poljoprivrede kroz srednje stručne poljoprivredne škole, nastavnim planom i programom nije predviđeno obrazovanje i informisanje mladih o konkretnim načinima finansiranja poljoprivrede kroz korišćenje dostupnih mera davanja u poljoprivredi poput lokalnih, nacionalnih ili EU podsticaja i subvencija. Usled ovog nedostatka, mladi najčešće nisu dovoljno upućeni i edukovani da se na adekvatan način informišu o aktuelnim konkursima, često misle da je apliciranje i podnošenje zahteva komlikovano, kao i to da se sredstva dobijaju najčešće preko veze, pa tako lako odustaju od podnošenja zahteva i korišćenja podsticaja.

Saradnja sa nadležnim organima prilikom kreiranja programa mera i unapređenje konkursa za dodelu podsticaja u poljoprivredi otvara mogućnost, pre svega mladim poljoprivrednicima, da adekvatno sprovode svoje poljoprivredne delatnosti i sa više poverenja apliciraju za raspoložive mere podsticaja koje opredeljuje jedinica lokalne samouprave.

Cilj projekta ”Osnaživanje mladih poljoprivrednika za korišćenje lokalnih podsticaja u poljoprivredi” je informisanje i edukacija mladih poljoprivrednika o postojećim podsticajima, ali i o načinu na koji mogu da učestvuju u kreiranju mera kroz koje lokalna samouprava daje podsticaje poljoprivrednicima. Projekat realizuju udruženje Mladi poljoprivrednici Srbije i medij Agronews sa fokusom na šest lokalnih samouprava u kojima postoje srednje stručne poljoprivredne škole: Smederevo, Kraljevo, Požarevac, Svilajnac, Kruševac i Požegu.

Projektne aktivnosti su započete anketiranjem poljoprivrednika kako bi se ispitale njihove potrebe kao i to u kojoj meri su upoznati sa lokalnim konkursima za podsticaje u poljoprivredi. Nakon toga slede treninzi i edukativne tribine u Poljoprivrednim školama u gradovima i opštinama uključenim u projekat.

Putem jedinstvene platforme ”Baza lokalnih javnih poziva u poljoprivredi”, koja će biti izrađena u okviru projekta, biće olakšan pristup javnim pozivima za agrarne podsticaje.