Malinari traže od hladnjačara da do 5. marta znaju otkupnu cenu

Udruženje malinara Vilamet iz Arilja zahteva od hladnjačara da najkasnije do 5. marta kažu kolika će biti otkupna cena ovog voća. Oni žele da znaju sa kojom kalkulacijom o proizvođačkoj ceni za 2024. oni sada izlaze, kako bi sprečili potencijalne gubitke i mogućnost manipulacije cenama tokom sezone. Uputili su molbu sa istim rokom predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, za informaciju o stanju prenetih zaliha maline iz 2023.

Poljoprivrednici traže da se ograniči maksimalna površina izdatog državnog zemljišta

Poljoprivredna gazdinstva u Srbiji u proseku poseduju 6,4 hektara obradivog zemljišta. Sa ovom prosečnom površinom poljoprivrednog zemljišta gazdinstvo nije ekonomski održivo, kaže Dušan Jokić, poljoprivrednik iz Starog Leca kod Plandišta, pa da bi bar deo sela izbegao sumornu budućnost koju predviđaju demografi, Ministarstvo poljoprivrede treba da promeni pravilnik o izdavanju državnog poljoprivrednog zemljišta.

Neophodna dalja digitalna edukacija poljoprivrednika- prema istraživanju MPS-a i Agronews-a

Digitalizacija poljoprivrede kojoj Srbija teži izvodljiva je u sadašnjosti i bližoj budućnosti što pokazuje i korišćenje platforme e-Agrar na koju se prijavilo 92 odsto učesnika u istraživanju ”Nivo digitalne pismenosti i analiza potrebnog oblika podrške sa preporukama za poboljšanje nivoa digitalne podrške poljoprivrednicima“

Poljoprivrednici ukazuju na predugo trajanje obrade unetih parcela

Prijave poljoprivrednika za subvencije po hektaru odvijaju se otežano iako je Ministarstvo poljoprivrede produžilo rok za još mesec dana, a poljoprivrednici objašnjavaju da nije problem u roku već u trajanju obrade novoprijavljenih parcela, bez čije verifikacije ne može da se podnese prijava za subvencije. ”Problem je to što je obrada tih novih parcela koje su ubačene u eAgrar još uvek u toku.

Raspisan poziv za zahteve za dodelu sredstava namenjenih razvoju seoskog turizma

 

Ministarstvo turizma i omladine raspisalo je danas javni poziv za podnošenje zahteva za dodelu sredstava podsticaja za razvoj seoskog turizma, koji će biti otvoren do 15. aprila, saopštilo je ministarstvo

Pravo na dodelu sredstava imaju seoska turistička domaćinstva, salaši i etno kuće evidentirani u informacionom sistemu E-turista za dogradnju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj.

Otvoren konkurs za bespovratna sredstva za nabavku plastenika

Najmanje 23 poljoprivrednika, koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo na teritoriji grada Užica, dobiće bespovratna sredstva za razvoj plasteničke proizvodnje, na osnovu ugovora koji je potpisan između grada Užica i Fondacije “Ana i Vlade Divac”. Konkurs je otvoren do 11. aprila i za ovu namenu opredeljena su sredstva u iznosu od šest miliona dinara.

Prijavljivanje za podsticaje po hektaru trenutno samo na osnovu vlasništva, zakupa ili komasacije

 

Putem platforme eAgrar trenutno nije predviđeno dodavanje posebne Izjave o obrađivanju zemljišta, već osnov za subvencije može biti isključivo samo dokaz o vlasništvu, ugovor o zakupu ili komasaciji, navodi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede

U Skupštini predlog za osnivanje uprave za stočarstvo

U Skupštinu Srbije stigli su predlozi i sugestije za formiranje nove Vlade Srbije u kome se predlaže osnivanje Uprave za stočarstvo u okviru Ministarstva poljoprivrede. Pored toga predlaže se i formiranje ministarstva za preduzetništvo i zadrugarstvo. U obrazloženju za osnivanje Uprave za stočarstvo navodi se da se ovaj sektor smanjuje u skoro svim proizvodnjama. Posebno je kritično u tovnom i mlečnom govedarstvu, ali i svinjarstvu.