Malinari u utorak pregovaraju sa Ministarstvom poljoprivrede

Malinari okupljeni u Udruženje ”Naše voće Srbija“ će se u utorak, 4. aprila, sastati sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede. Njihovi predstavnici očekuju rešenje nagomilanih problema u tom sektoru poljoprivrede. ”U utorak imamo sastanak sa ministarstvom i predstavnicima svih opština u kojima je zastupljeno gajenje maline. Nadamo se da ćemo ove godine rešiti taj strahovito veliki problem, jer već ulazimo u novu sezonu sa nerešenim problemima iz 2022.

Do 2030. godine 50% voća i povrća bez plastičnog pakovanja

Voće i povrće u plastičnom pakovanju uobičajena je slika u marketima širom sveta, ali to bi u Velikoj Britaniji moglo da se promeni. Trgovci bi trebalo da prodaju 50% voća i povrća bez plastičnog pakovanja do 2030., poručuje britanska organizacija WRAP.
Cilj ne deluje lako ostvarivo ako se ima u vidu podatak da je 2021. samo 15% voća i povrća prodavano bez plastike.

Prvi javni poziv za poljoprivredne subvencije – 3. aprila

Početak raspisivanja javnih poziva 3. aprila nikako ne znači da je to krajnji rok za prijavljivanje u Elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava, ističu u Ministarstvu poljoprivrede
Nadležni napominju da je rok neograničen, odnosno da su poljoprivrednici u obavezi da se prijave do trenutka raspisivanja konkursa za podsticaje za koje žele da konkurišu.

Poljoprivrednici strepe hoće li biti kasnih mrazeva

Proleće je najzahtevnije godišnje doba ne samo za progoziranje, već i poljoprivredne useve, jer u samo jednom danu mogu se smeniti sva četiri godišnja doba, kaže meteorloškinja Milena Lazarević. Ona je navela da je zbog blage zime proces cvetanja ove godine poranio za oko mesec dana. Poljoprivrednici sada strepe hoće li biti kasnih mrazeva, dovoljno vlage u zemljištu i koje nas temperature očekuju u periodu mart-maj. “Prognostički modeli svake godine daju sve toplija godišnja doba, na šta smo se nekako svi navikli. Tako će biti i ovog proleća.

Ministarka poljoprivrede traži strpljenje od stiških poljoprivrednika

Poljoprivrednici Stiga zatražili su u razgovoru sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković da nađe kupca za više od milion tona pšenice. Tražili su i da se povećaju subvencije, rekao je poljoprivredni proivođač Nedeljko Savić. On je, posle razgovora poljoprivrednika sa Tansković, koja je na njihov poziv došla u sredu u Požarevac, rekao da ih je zamolila da sačekaju do 4. aprila. “Tanasković je rekla da je u kontaktu sa ambasadorkom Kine u Srbiji sa kojom razgovara o izvozu milion tona pšenice u tu zemlju i da treba da sačekamo odgovor do 4.

Proizvođačke cene stočnih proizvoda za godinu dana porasle 71 odsto

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u januaru 2023. godine, u odnosu na isti mesec 2022. godine, povećane su za 32,3%, objavio je Republički zavod za statistiku. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na isti mesec prethodne godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: Žita (21,9%), Stoka i živina (26,0%) i Stočni proizvodi (71,0%). Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u januaru 2023. godine, u odnosu na decembar 2022. godine, u proseku su smanjene za 2,4%.

Počela prijava na eAgrar

Počela prijava u novi elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG), a za dva meseca eID broj je preuzelo 236.000 poljoprivrednih gazdinstava
Prema rečima ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković, novi sistem će, pre svega, uštedeti vreme, a poljoprivrednici će po prvi put moći da provere stanje svog gazdinstva na kompijuteru ili telefonu. Kako kaže, kada dođe javni poziv za subvencije svi moraju biti registrovani kako bi se prijavili za subvenciju.

Evropa smanjuje stočni fond, da li je to šansa za Srbiju?

Stočarstvo se smanjuje u svetu i ukidaju se farme, a pogotovo u EU čija je Zelena agenda označila proizvodnju mesa, mleka i jaja kao velike zagađivače, rekao je juče direktor agrobiznis sektora EBRD za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Miljan Ždrale povodom ”Svetskog dana bez mesa“. Kako kaže, ukupna proizvodnja mesa u svetu vredna je 900 milijardi dolara, a zamenskih proizvoda za meso šest milijardi dolara. Ipak, hrana na bazi biljnih proteina ima godišnji rast od 10 do 20%, napominje on. ”Iako je Srbija u procesu pridruživanja, to nije put koji treba da sledimo.