Afrička kuga svinja najveći problem za domaće izvoznike mesa

Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović u jučerašnjem razgovoru sa predstavnicima Udruženja odgajivača svinja rekao je da su jačanje svinjarstva i povećanje ukupnog stočnog fonda strateški cilj države i da je potrebno da se nastavi stroga kontrola uvoza svežeg i zamrznutog svinjskog mesa. Na sastanku je ocenjeno da je neophodna saradnja Uprave za veterinu i stočara radi suzbijanja afričke kuge svinja koja je najveći problem za izvoz svinjskog mesa na evropsko i svetsko tržište, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Raste promet na pijacama

Ukupna vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Srbiji u 2023. godini, u odnosu na 2022. godinu, izražena u tekućim cenama, bila je veća za 7,5%. Prodato je poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od oko 53,1 milijardu dinara, što je u tekućim cenama za oko 3,7 milijardi više u odnosu na 2022. godinu, pokazuju podaci RZS-a. Prema rečima direktora Poslovnog udruženja ”Pijace Srbije” Save Duvnjaka, deo rasta tržišnog udela pijaca u 2023.

Od ove žetve pšenice skladištari mere i procenat proteina u zrnu

Žetvu na poljima u šabačkom kraju prekidala je kiša, a kombajni su od vikenda ponovo u polju. Prinos i kvalitet pšenice su bolji nego što se očekivalo, a novina za poljoprivrednike je da skladištari mere i procenat proteina u zrnu, tako da će pšenicu plaćati prema kvalitetu. “To praktično znači da svaki poljoprivrednik koji donese svoju robu na prijemu, odmah zna u koju kvalitetnu grupu ta pšenica spada.

Proizvođači će odlučiti da li će prihvatiti otkupnu cenu od 250 dinara

Predsednik Udruženja proizvođača malina ”Vilamet” iz Arilja Mileta Pilčević rekao je juče da će Skupština te asocijacije odlučiti da li će brati maline za otkupnu cenu od 250 dinara za kilogram koju su predstavnici nekoliko udruženja prihvatili na sastanku sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandrom Martinovićem. ”Naše udruženje smatra da je ta cena od 250 dinara po kilogramu neisplativa i da ako ne bude veća da će se malinarstvo u Srbiji ugasiti.

Postignut načelni dogovor u četiri tačke sa malinarima i hladnjačarima

Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović postigao je juče načelni dogovor u četiri tačke sa predstavnicima udruženja malinara i hladnjačara, navodi se u saopštenju ovog ministasrtva. Kako se dodaje, načelno je dogovoreno da se ostane pri onome što je usaglašeno na sastanku održanom 31. maja, a to je da početna otkupna cena maline iznosi 250 dinara po kilogramu i da razmer dobiti proizvođača i hladnjačara bude u odnosu 60 prema 40 odsto odb postignute izvozne cene, u korist proizvođača.

Suša nanela veliku štetu ječmu i uljanoj repici, proizvođači u gubitku

Poljoprivredni proizvođač iz okoline Subotice, Igor Dulić, upozorio je juče da je suša ove godine nanela veliku štetu, smanjila je rod uljane repice, a uz to u ječmu povećala nivo proteina, pa umesto da se koristi za pivarsku industriju, otići će u stočnu ishranu, po nižoj ceni. ”Završena je žetva ječma i prosečni prinosi su mali, oko pet tona, a osim toga suša je povećala i nivo proteina, pa neće moći da se koristi za proizvodnju piva, već će se prodati po nižoj ceni za stočnu hranu“, rekao je Dulić.

Berba višanja u Topličkom kraju: Rod prosečan, kvalitet odličan

U Topličkom kraju počinje berba višanja. Za razliku od prošle godine, kvalitet roda je bolji, a početna cena je dvostruko viša. Radmilo Paunović iz Novog sela kod Prokuplja 40 godina uzgaja višnje. Za razliku od mnogih odoleo je turbulentnom tržištu prethodne decenije, kada je cena bila ispod svake isplativosti i očuvao zasade višanja kojih sada ima na dva hektara. “Zadovoljni smo i rodom i kvalitetom. Cena je zadovoljavajuća za sad”, kaže Paunović. Za otkup su spremni i hladnjačari, koji se nadaju da će trenutnim kapacitetima zadovoljiti potrebe tržišta.

Ukinuta naknada za odvodnjavanje za registrovana gazdinstva za 2024.

JVP ”Vode Vojvodine“ saopštilo je juče da je počelo sa slanjem rešenja za naknadu za odvodnjavanje za 2023. za upisana fizička lica i preduzetnike u registar poljoprivrednih gazdinstava, koja je prepolovljena, a za 2024. ukinuta. Rešenja se, kako je navedeno, prvo dostavljaju obveznicima koji imaju registrovan nalog na portalu eUprave, ukupno za 98.844 obveznika. Dostava štampanih rešenja putem JP ”Pošta Srbije“ biće realizovana u narednom periodu.