Mlekarskoj industriji baš ne teku med i mleko

U Srbiji je za samo šest godina ugašeno oko 40.000 stočarskih gazdinstava. Mlekarska industrija takođe upozorava na sve dublju krizu, a o snazi domaćeg tržišta govori i to da samo dve kompanije ostvaruju gotovo polovinu ukupnih poslovnih prihoda u ovoj delatnosti. Najvećim dobitnicima se proglašavaju veliki trgovinski lanci, čijim maržama se objašnjava paradoks da iako je otkupna cena sirovog mleka znatno niža nego u EU, mi pijemo skuplje mleko nego stanovnici Unije.

Cene mineralnih đubriva i dalje vrtoglavo rastu

Cena veštačkog đubriva urea skače na dnevnom nivou, što nikada do sada nije zabeleženo, kaže za Politiku Damir Varga, direktor Poljoprivedne stručne službe u Subotici.
U trenutku razgovora cena kilograma uree iznosila je 105,5 dinara po kilogramu, u odnosu na prethodni dan kada je bila 94 dinara, a pre jedne sedmice kilogram uree koštao je 73 dinara. Poređenja radi, prošle godine u ovo vreme cena uree kretala se između  34 i 35 dinara po kilogramu, iznosi Varga podatke.

Rastu cene hrane ali i troškovi u poljoprivredi

Cene poljoprivrednih proizvoda domaćih proizvođača porasle su za godinu dana gotovo za četvrtinu – 24 odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku za avgust.
Najviše je poskupelo voće – 58,5 procenata. Istog meseca prethodne godine, rast cena zabeležen je u grupama: stoka i živina (11,3 procenata), industrijsko bilje (42,9), žita (24,6 procenata).
Ipak ovaj sektor u Srbiji ali i u Evropi pritiskaju sve veći troškovi poskupljenja energenata, veštačkog đubriva, semena, hrane za životinje, na šta je nedavno upozorila Evropska komisija.

Kovid kriza pravi velike probleme živinarima

Kovid kriza pravi velike probleme živinarima, prvenstveno kod plasmana konzumnih jaja. Sa druge strane drastično je poskupela hrana za živinu kao i energenti, kaže direktor Poslovne zajednice za živinarstvo Rade Škorić. “Potrošnja živina i konzumnih jaja se jako reflkektovala na stanje u živinarstvu tokom pandemije” rekao je Škorić. Uz to se desio značajan rast cena sirovina za stočnu hranu i najavljeni izuzetan rast cena svih vidova energije, ambalaže, transporta i pitanje je koliko ko će od živinara moći da izdrži.

Forum poljoprivrednih politika u Vrnjačkoj Banji

Forum poljoprivrednih politika (APF) 2021 održaće se 20. i 21. oktobra u Vrnjačkoj Banji. Tema ovogodišnjeg događaja je “Zelena agenda za zapadni Balkan: Obaveze i trenutno stanje”. Forum je dvodnevni događaj koji ima za cilj donošenje preporuka za kreiranje regionalnih politika u jugoistočnoj Evropi vezano za poljoprivredu i ruralni razvoj koji uključuje sve relevantne regionalne i međunarodne aktere. APF je snovan 2001. godine kako bi se olakšalo kreiranje poljoprivrednih politika u emljama jugoistočne Evrope.

Francuska zabranjuje plastičnu ambalažu za voće i povrće

Francuska će od januara 2022. godine zabraniti plastičnu ambalažu za gotovo svo voće i povrće, saopštilo je francusko Ministarstvo životne sredine.
Sprovodeći zakon iz februara 2020. godine, vlada je objavila spisak od oko 30 vrsta voća i povrća koje će od 1. januara morati da se prodaje bez plastične ambalaže.

Nesvrstani: Ogromna izvozna tržišta i potencijalni investitori

Zemlje okupljene u Pokret nesvrstanih predstavljaju odličnu priliku za privredu Srbije da obnovi nekadašnje dominantne pozicije na tim velikim tržištima, u sektorima poput građevinarstva, agrara i infrastrukture do IT-ja i najsavremenijih tehnologija.
Među članicama Pokreta nesvrstanih su i finansijski moćne zemlje i potencijalni ulagači u srpsku privredu, poruka je Poslovnog foruma održanog na marginama jubilarnog skupa povodom 60 godina osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu.

Nikad bolja cena suve šljive

      Na svetskom tržištu velika je potražnja za suvom šljivom, jer je nema dovoljno. Prerađivači i izvoznici u valjevskom kraju zadovoljni su sezonom. U domaćinstvu Đurđevića, gde se šljiva suši svake godine, gotovo da ne mogu da se sete sezone sa ovako dobrom otkupnom cenom.
    Suvu šljivu prodaju za dva i po evra, što je duplo više nego prošle godine. Ovu sezonu porede sa najboljim godinama od pre više decenija. Definitivno je manjak robe trenutno na svetskom tržištu.