Bogatiji asortiman ponude voca i povrca

Tema

Reporteri STIPS-a beleže prvu ponudu graška, a zbog bolje ponude jeftinije jagode, trešnje i brojne povrtarske kulture Dobra ponuda povrca na pijaci u Pancevu obogacena graškom. Pad cena evidentiran je kod mladog krompira, karfiola, kelja, krastavca, kupusa, spanaca i zelene salate, dok su skuplji praziluk i šargarepa. Što se tice voca u odnosu na predhodnu sedmicu je smanjena ponuda jabuka dok je ponuda jagoda bila izuzetno dobra kao i prodaja što je uslovilo pad cene. Zbog slabije ponude skuplji su limun, kruška, jabuka i grejpfrut.
Na pijaci u Kikindi je zabeležen znacajniji pad cena tikvica, kupusa, spanaca kao i jagoda domace proizvodnje.
Reporteri STIPS-a iz Kragujevca su u nedelji za nama evidentirali rast cena: limuna, pomorandže, celera, cvekle, mladog luka, paškanata, peršuna, šampinjona, zelene salate, pad cena brokole, krastavca, mladog krompira, kupusa, paprike, rotkvice i tikvice.
U Vranju je tokom protekle nedelje došlo do rasta cene grejpfruta dok su jagode jeftinije pa je dominirao iznos od 200 din/kg zbog vece ponude. Prvi put ove godine u ponudi su trešnje po ceni od 200 din/kg.
Cena svežih jagoda na zelenoj pijaci u Požarevcu je u padu, pa je za jedan kilogram je potrebno izdvojiti 150 din/kg. Cena banana je u blagom porastu, dok je belo groždje iz uvoza je jeftinije u odnosu na predhodnu i može se naci po ceni od 340 din/kg. Jeftiniji je takodje kupus koji se prodaje po ceni od 40 din/kg. Jedan kilogram brokola košta 175 din/kg, a jeftinija je i paprika babura.
Na pijacnim tezgama u Beogradu su protekle sedmice od voca najzastupljenije bile jagode. Pored jagoda bilo je trešanja sorte DJurdjevka cija je cena u padu u odnosu na predhodnu sedmicu. U ponudi povrca je asortiman bogatiji prvom ponudom graška šecerca po ceni od 120 din/kg na kvantašu i 150 din/kg na zelenim pijacama. Takodje je evidentirana prva ponuda mladog ovogodišnjeg crnog luka u glavicama na kilogram i cena je oko 100 din/kg. Znacajan pad cene evidentiran je kod krastavca slalatara koji se na veliko prodavao po ceni od 40 do 60 din/kg dok se na malo prodavao po ceni od 60 do 90 din/kg u zavisnosti od porekla i kvaliteta plodova.