U Srbiji cena soje prepolovljena, a uvoz raste

Cena soje je u Srbiji u odnosu na prošlu godinu skoro prepolovljena, otkupljivači je plaćaju 45 dinara po kilogramu, a prošle godine je bila oko 82 dinara, rekli su juče proizvođači te uljarice. Poljoprivrednik Dejan Ivanišević iz Kisača, koji je ove godine pod sojom imao deset hektara, prodao je rod po ceni od 45 din/kg i jedva će pokriti troškove proizvodnje te uljarice. ”Prosečan prinos po hektaru ove godine na mojim njivama je tri tone, a troškovi setve jednog hektara su bili oko 140.000 dinara.

Ministarstvo pozvalo poljoprivrednike na sastanak 29. septembra

Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je nezadovoljne poljoprivrednike na sastanak 29. septembra, izjavio je predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Mileta Slankamenac. On je za agenciju Beta rekao da je sastanak zakazan za poslednji radni dan do kada bi, po obećanju Vlade, trebalo da budu isplaćene sve subvencije, jer je 1. oktobar nedelja. Teme razgovora će, prema rečima Slankamenca, biti sprovođenje sporazuma koji su 22. maja predstavnici sedam udruženja potpisali sa Vladom Srbije.

Jak grad opustošio sela u Topoli

Jako nevreme praćeno gradom zahvatilo je okolinu opštine Topola, a najveća šteta pričinjena je u selima Vinča, Plaskovac i Blaznava koja su poznata po voćarskoj proizvodnji. Najgore su prošli zasadi jabuke, Dejan Stanković iz Vinče koji gaji ovo voće na površini od preko tri hektara kaže da je šteta potpuna. Opštinska komisija za procenu šteta će izaći na teren. ”Moj savet proizvođačima je da pozovu komisiju za procenu štete da napravi zapisnik.

Sve direktne subvencije za poljoprivrednike biće isplaćene do kraja nedelje

Ministarstvo poljoprivrede od juče isplaćuje subvencije po hektaru i za kvalitetna priplodna grla, a do kraja nedelje subvencije za tov i sve ostale mere koje su obećane. ”Danas isplaćujemo subvencije po hektaru i za kvalitetna priplodna grla koja smo povećali sa 25.000 dinara na 40.000, a do kraja nedelje subvencije za tov i sve ostale mere koje smo obećali. Praktično, tu nema nikakve polemike da li će poljoprivrednici dobiti subvencije ili ne.

Konstantan pad proizvodnje i prerade krompira u Srbiji

U Srbiji se konzumni krompir proizvodi na oko 25.000 hektara. Ukupna proizvodnja iznosi od 450.000 do 500.000 tona, dok je prosečna potrošnja po glavi stanovnika oko 50 kilograma, što znači da je našoj zemlji potrebno oko 250.000 tona za domaću potrošnju. Od ukupne proizvodnje 50.000 tona ide u preradu. Ulaganje u proizvodnju krompira je skupo – minimalna investicija iznosi 5.000 E/ha. Međutim, neadekvatnim skladištenjem “ispari” više od 70.000- 80.000 tona krompira koji dehidrira i ne može da se koristi za dalju preradu.

Tržišni udeo pijaca u prodaji hrane u padu poslednjih 10 godina

Pijace su jedan od najvažnijih kanala prodaje bitne za opstanak malih poljoprivrednih proizvođača na tržištu Srbije i zato je važno da postanu deo agrarne politike i posluju u skladu sa savremenim svetskim trendovima, poruka je sa juče održane svečane sednice u Privrednoj komori Srbije, povodom 20 godina postojanja Poslovnog udruženja “Pijace Srbije” i Grupacije za pijačnu delatnost Udruženja za komunalne delatnosti PKS.

Kontrola prevara i lažnih poljoprivrednika trajaće najmanje 18 meseci

Kontrola poljoprivrednih gazdinstava koje sprovodi Ministarstvo poljoprivrede na osnovu prijava zemljoradnika radi ispalate subvencija, 18.000 dinara po hektaru, mogla bi biti zavrešena za godinu i po dana. Direktor “BioSensa” Vladimir Crnojević izjavio je da bi za 18 meseci putem digitalne plaftorme eAgrar, koju je uradila ova naučna ustanova, mogao da se prekontroliše svaki kvadratni metar prijavljenih površina.

Kazne za paljenje žetvenih ostataka i do milion dinara

Svake godine u sezoni agrarnih radova nesavesni poljoprivrednici na svojim njivama pale ostatke useva i tako izazivaju požare. Paljenje strnjike je zastarela, štetna i ilegalna praksa zbog koje stradaju ljudi i životinje, uništavaju se šumski ekosistemi, smanjuje se plodnost zemljišta i nanosi šteta poljoprivredi. Predviđene kazne za paljenje strnjike su do 50.000 dinara za fizička lica i do milion dinara za pravna. Gazdinstva poljoprivrednika koji pale strnjište osim novčanom naknadom kažnjavaju se i stavljanjem u pasivan status.