Predložene dodatne subvencije za stočare

Skupštinski Odbor za poljoprivredu je na jučerašnjoj sednici preporučio vladi i nadležnim ministarstvima da se obezbede dodatna sredstva za obnavljanje stočarstva. Odbor preporučuj i da 35.000 dinara plus 5.000 dinara, iz razgovora u Kisaču, ne bude tabu tema da se ta prava ostvare. “Ratarska mera 35.000 plus 5.000 da bude povezana sa voćem i povrćem i stokom, ali ne nužno, mogu poljoprivrednici da kupe i seme. Njima niko ne brani da od subvencije kupe i seme.

Više cene smrznute maline

Sezona malina je u punom jeku u Srbiji, Poljskoj i Ukrajini – zemljama koje su u Evropi glavni proizvođači i izvoznici zamrznutih malina. Trenutno, cena ovogodišnjih smrznute maline se na evropskom tržištu kreće od 3,2 €/kg rolenda. To znači da uprkos tenzijama na tržištu, interesovanje nije smanjeno, zapravo suprotno – cene su se od početka sezone neznatno i povećale. ”Postoji mišljenje na tržištu da bi cene evropskih smrznutih malina mogle da dostignu 3,5 €/kg.

Mlinari traže više cene brašna

Udruženje mlinske, pekarske i testeničarske industrije Srbije Žitounija uputilo je juče zahtev Vladi Srbije da poveća proizvođačke cene brašna u pakovanju od kilogram, T-500 i T-400, s obzirom na to da je država ponudila otkup pšenice za robne rezerve po višim cenama nego što su trenutno na tržištu. Cene tog brašna su u septembru prošle godine “zamrznute” Uredbom o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, pa je proizvođačka cena “T-500” u pakovanju od kilogram ograničena na 40,90 dinara, a proizvođačka cena brašna “T-400” je 45 dinara.

Paklena vrućina brine ratare

Tropska vrućina traje već duže od nedelju dana i ne najavljuje se skorašnji pad temperature, osim što se prema meteorološkim izveštajima nagoveštava niža temperatura vazduha za svega nekoliko stepeni. Ratare i agronome brine koliko će u takvim uslovima izdržati glavne poljoprivredne kulture. Kukuruz dobro izgleda zahvaljujući nedavnoj kiši, ali kakav će kukuruz biti u narednom periodu, tokom tropske žege koja se najavljuje, dr Goran Bekavac sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo ne može da proceni.

PIS upozorava ratare na prisustvo kukuruznog plamenca

U toku je polaganje jaja druge generacije kukuruznog plamenca, a vizuelnim pregledom kukuruza od 7. jula stručnjaci PIS-a uočili su jajna legla plamenca. S obzirom na izuzetno visoke temperature vazduha u narednim danima očekuje se intenzivno polaganje jaja i početak piljenja gusenica.

Najugroženija je proizvodnja kukuruza u regionima u Vojvodini, i u regionima Šapca, Beograda i Požarevca gde se sezonama unazad registruju značajne brojnosti i štete od plamenca.

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo konkurs za razvoj ruralne infrastrukture

 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisalo je danas javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije za unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture za ovu godinu

Zahtevi za odobravanje podsticaja mogu se podneti do 17. jula preko platforme eAgrar, odnosno portala ePodsticaji.

Za seoska turistička domaćinstva bespovratna pomoć od 150 miliona dinara

Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja ruralnog turizma i ugostiteljstva u Srbiji donela je odluku o dodeli bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 150 miliona dinara, saopštilo je juče Ministarstvo turizma.
Podsticaji su dodeljeni za najbolje rangirana 82 registrovana seoska turistička domaćinstva, etno kuće i salaše, čiji su projekti ispunili sve kriterijume propisane uredbom za dobijanje sredstava za rekonstrukciju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj.

Martinović: Rod maline podbacio, realno da doðe do povećanja cene

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović juče je, posle sastanka sa predstavnicima Udruženja proizvoðača maline “Vilamet” kao i sa nekoliko većih otkupljivača tog voća, rekao da je realno da doðe do povećanja cene maline jer je rod ove godine podbacio,prema nekim pokazateljima, čak i za 50 procenata.