Izvoz je spas za ovčarstvo

Milorad Čuletić iz Hrtkovaca ovčarstvom se bavi već 23 godine i kaže da za ovčarstvo ima perspektive. Izlaz u ovčarstvu Čuletić vidi u izvozu u arapske zemlje gde su domaće ovce tražene i na čijim tržištima može da se dobije viša cena. ”U inostranstvu se po kilogramu plaća i do četiri evra, s tim što ta grla mogu da budu i do 50-60 kilograma, što je dobra prilika za većom zaradom, jer kod nas se otkupljuju ovce uglavnom od 30 do 40 kilograma po ceni od 360 dinara do 380 dinara žive vage.

Pšenica miriše na odličan rod

Na pragu smo još jedne žetve pšenice. Stručnjak za pšenicu prof. dr Miroslav Malešević napominje da se na većini parcela može videti da je pšenica u fazi formiranja zrna. ”To znači da se u narednih 35 do 40 dana može očekivati sazrevanje useva, a ponegde i početak žetve. Ukoliko temperature budu više od prosečnih, žetva može početi i pre 5. jula”, kaže Malešević.

Na Poljoprivrednom sajmu izložen najveći poljoprivredni dron

Kompanija Agroteh izložila je na Poljoprivrednom sajmu ”ĐI Agras”, model T30, trenutno najveći poljoprivredni dron na našem tržištu. Kapacitet rezervoara za hemikalije mu je 30 litara, a u idealnim uslovima, bez naleta vetra, može da oprska i do 16 ha po satu. ”Ukoliko se podesi na mehanizam za izbacivanje đubriva, u stanju je da isporuči tonu đubriva po satu”, objasnio je referent precizne poljoprivrede u kompaniji Agroteh Filip Mamužić. ”Radna brzina drona može da bude i 25 km/h. Širina prskanja iznosi devet metara, a brzina primene do osam litara u minuti.

Usvojene uredbe o povećanju subvencija

Vlada Republike Srbije je usvojila niz izmenjenih uredbi o raspodeli podsticaja poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini.
Ukupan iznos povećanja subvencija za priplodne mlečne krave je 2,3 milijarde dinara, što znači da će u tekućoj godini biti isplaćeno ukupno 14,3 milijarde dinara.
Mera će važiti za sva grla mlečnih krava kojih je ukupno 228.823. Takođe, biće veće i subvencije po grlu za priplodne mlečne krave sa 30.000 na 40.000 dinara.

Imamo 9.500 tona jagoda za izvoz

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Nenad Magazin kaže da godišnje proizvedemo oko 40.000 tona jagoda i od toga na inotržište prodamo oko 9.500 tona, najviše u Rusku Federaciju.
”Proizvodnja pod jagodama opada, što se zaključuje po prihodima iz izvoza. Pre dve godine jagoda smo prodali za 12 miliona evra, a nekada je izvoz dostizao i 18 miliona evra”, ističe Magazin.
Rod jagoda ove sezone umanjen je za trećinu u odnosu na ranije godine zbog čestih kiša u protekle dve sedmice.

Stočari dobili brojeve telefona da prijave otkazan otkup mleka

Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je poljoprivrednike kojima su mlekare otkazale otkup mleka da se jave Vladi Srbije na brojeve telefona: 011/302 01 00, 011/302 01 01, 011/302 01 18. Cilj je da se spreči prosipanje tog mleka, što se poslednjih meseci često dešavalo.
Kako piše u saopštenju, sve prijave biće evidentirane. Dodaje se i da će se raditi na pronalaženju rešenja za plasman njihovog proizvoda.

Produženi rokovi za prijave za subvencije za poljoprivredu za 2023. godinu

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da su produženi rokovi za prijave za četiri vrste subvencija. Kako navode, produžava se Javni poziv za subvencije u stočarstvu, po košnici pčela do 26. maja. Takođe, produženi su rokovi i za sledeće subvencije “Javni poziv za subvencije za krave za uzgoj teladi za tov do 26. maja. Javni poziv za subvencije u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla do 31. maja. Javni poziv za subvencije u stočarstvu za tov junadi, svinja, jagnjadi i jaradi do 26. maja”, navodi se na Instagram profilu Ministarstva poljoprivrede.

Na Veletržnicu Beograd stigle trešnje iz Ritopeka

Na Veletržnici Beograd zabeležen je porast prometa za 25 procenata u odnosu na prethodnu nedelju. Na prvom mestu po obimu trgovanja našao se kupus, zatim slede: šargarepa, tikvica, krompir, zelena salata, krastavac i crni luk. Od voća najtraženije su jabuke i jagode. Zabeležen je četiri puta veći promet krastavca, dok je dupliran promet tikvice i mladog krompira. Za 50% je veći promet spanaća i zelja.