Izvoz još 5.000 tona govedine u Tursku

Ministri trgovine Rasim Ljajić i poljoprivrede Branislav Nedimović sastali su se juče u Ankari sa resornim turskim kolegama i zatražili povećanje kvote za bescarinski izvoz goveđeg mesa za dodatnih 5.000 tona u tu zemlju. To je načelno prihvaćeno sa turske strane, a konačan odgovor biće poznat nakon konsultacija unutar institucija u Ankari. Bilo je reči i o mogućnosti dobijanja kvote za izvoz goveđeg mesa sa kostima koje do sada nije bilo na režimu slobodne trgovine, o čemu će nadležna ministarstva nastaviti razgovore.

Srpsko-mađarska fabrika za preradu voća u Arilju

Zajedničkim ulaganjem Srbije i Mađarske, u Arilju će za 60 dana početi izgradnja fabrike za preradu voća, rečeno je juče na sastanku ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom. Fabrika za preradu voća, kako je saopšteno, imaće projektovani minimalni kapacitet od 4.000 do 5.000 tona godišnje. Ambasador Pinter je saopštio i da će Ambasada Mađarske u Beogradu ubuduće imati službenika koji će biti posebno zadužen za oblast agrara.

Saglasnost Ministarstva za naturalnu razmenu pšenice

Ministarstvo poljoprivrede saglasno je da se izvrši naturalna razmena semenske pšenice za merkantilnu pšenicu iz roda 2016. i 2017. godine, saopšteno je juče iz tog Ministarstva. Cilj predloga, koji je podnela Direkcija za robne rezerve, je pomoć proizvođačima uoči jesenje setve sertifikovanog semena ozime pšenice, domaćih sorti.

Srpski izvoz u EU viši od 70 odsto

Srpski izvoz u Evropsku uniju porastao je za više od 70 odsto u periodu od 2010. do 2014. godine, od kada je primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kao i prethodnim privremenim sporazumom o trgovini, liberalizovana trgovina između Srbije i EU, saopšteno je posle jučerašnjeg sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje.