Za seoska turistička domaćinstva bespovratna pomoć od 150 miliona dinara

Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja ruralnog turizma i ugostiteljstva u Srbiji donela je odluku o dodeli bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 150 miliona dinara, saopštilo je juče Ministarstvo turizma.
Podsticaji su dodeljeni za najbolje rangirana 82 registrovana seoska turistička domaćinstva, etno kuće i salaše, čiji su projekti ispunili sve kriterijume propisane uredbom za dobijanje sredstava za rekonstrukciju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj.

Može li se rakijom osvojiti svet

”Na našem tržištu, prema količini voća koje se godišnje preradi, egzistira, što u legalnim, što u nelegalnim tokovima, od 50 do 70 miliona litara voćnih rakija. Potencijal za proizvodnju je znatno veći, jer se dobar deo voća zbog nezainteresovanosti i ne iskoristi. I taj potencijal je između 90 i 100 miliona litara voćnih rakija”, kaže za Bizlife Ivan Urošević, predsednik Grupacije za proizvodnju žestokih alkoholnih pića u Privrednoj komori Srbije, inače i sâm proizvođač poznatog ”Zlatnog toka”.

U Centralnoj Srbiji otpočela berba kukuruza

U Centralnoj Srbiji otpočela je berba kukuruza. Ranije posejane sorte uveliko se beru a kasnije posejane stići će, prema rečima poljoprivrednika, za desetak dana. Оve godine u Šumadiji kukuruz je posejan na oko 45.000 hektara, a ovogodišnji rod dao je i rekordne prinose. Ono što brine ratare je otkupna cena koja prema njihovim rečima ne treba da bude ispod 20 dinara, zbog troškova same proizvodnje. Kako počnu sa berbom kukuruza poljoprivrednici u Šumadiji kreću i sa pripremom silaže.

Moguća razmena semenske pšenice za merkantilnu

Vlada Republike Srbije je na predlog Republičke direkcije za robne rezerve dala saglasnost da se za  potrebe jesenje setve omogući naturalna razmena sertifikovane semenske pšenice za merkantilnu pšenicu roda 2018 i 2019 godine. Razmena će se vršiti sa fizičkim licima nosiocima poljoprivrednog gazdinstava, ovlašćenim skladištarima Direkcije, zemljoradničkim zadrugama i drugim pravnim licima Paritetni odnos kod razmene semenske za merkantilnu pšenicu roda 2018. i 2019. godine je 1 kg semenske pšenice za 1,8 kg merkantilne pšenice.

IPARD sredstva za traktore do kraja godine

Sredstva iz pretpristupnih fondova EU za razvoj sela, namenjena za kupovinu traktora još nisu podeljena. Naime, pristiglo je više zahteva nego što je sredstava, pa se sada razmatra kako da se preraspodeli novac. Poljoprivrednici su do 26. februara podnosili papire za odobravanje prava  na podsticaje, a pristiglo je 393 zahteva. Za nabavku traktora namenjeno je 4,65 miliona evra.