Kako neki poljoprivrednici pokušavaju da nasamare nadležne

 

Većina poljoprivrednika je ozbiljno shvatila pravila za dobijanje subvencija – od registracije domaćinstva do dokumentacije. Međutim, ni taj posao ne prolazi bez onih spremnih za lov u mutnom. Zato su nadležni odlučili da određene podsticaje isplaćuju tek nakon provere korisnika

“U Upravi za agrarna plaćanja najčešće nailazimo na falsifikovanu dokumentaciju. Na dokumentaciju od firmi koje se uopšte ne bave niti prodajom mehanizacije, niti opreme za poljoprivredu, nego su to neke firme koje su obično skinute sa nekih sajtova, isfalširana dokumentacija zajedno sa fiskalnim računima i nalozima iz banke. Mi nemamo drugi model sem izlaska na teren, tj. da poljoprivredna inspekcija izađe na teren i utvrdi da li investicija postoji ili ne”, kaže Biljana Petrović, direktorka Uprave za agrarna plaćanja.

Najviše zloupotreba ima pri nabavci plastenika, sistema za navodnjavanje, priključne mehanizacije… Inspektori su na području jednog okruga u čak 23 od 27 kontrola otkrili nenamensko trošenje novca. Nije pravilo, ali dešava se.

“Pažljivo procenjujemo kod koga ćemo otići u kontrolu, gde su najveći rizici da nešto ne bude ispravno. Naravno, nailazimo na određene nepravilnosti kod korisnika. Taj procenat nije veliki, ali u svakom slučaju svaki put to evidentiramo i ta sredstva moraju da se vrate. Najčešće je to da ta oprema, mašine ili bilo šta što su korišćena sredstva nije na licu mesta, da nisu kupljeni. Na kraju krajeva dešava se da nađemo i falsifikovani račun”, navodi Nenad Vujović, pomoćnik ministra za poljoprivrednu inspekciju.

Zbog onih koji bi da izigraju sistem neretko trpe odgovorni proizvođači. Podržavaju odluku države da prevarantima stane u kraj. “Među mojim članovima ima ljudi koji nisu mogli da konkurišu za razne vrste podsticaja, ali koji imaju sasvim reprezentativna gazdinstva i imaju i znanje i iskustvo i znaju da naprave profit na svom gazdinstvu. Treba sankcionisati svaku zloupotrebu u poljoprivredi, jer samo ona sredstva koja se potroše namenski daju poboljšanje u proizvodnji”, naglašava Mladen Minić, predsednik Udruženja mladih poljoprivrednika Srbije.

Najmanja mogućnost za zloupotrebe subvencija je kod mehanizacije koja mora da se registruje. Nadležni podsećaju da su proizvođači u obavezi da investiciju čuvaju tri do pet godina i da za sve to vreme inspektor može da dođe da je proveri.