Loša godina za pčelare

 

Mrazevi i suša doveli su do pada proizvodnje meda ove godine. Pčelari ne očekuju neku veliku zaradu, jer, kako kažu, sav novac će morati da iskoriste kako bi pokrili troškove proizvodnje

 

– Cena meda kod pčelara je skočila na nekih 1.000 do 1.200 dinara – kaže Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije. – Ima ga vrlo malo ove godine i to što se dobije odmah ide u izvoz. Bagremov med u trgovinama je između 1.500 i 1.700 dinara za kilogram. Nemamo još podatke kakva će biti godina. Bagremovog meda je možda bilo na 20 odsto teritorije, a i tu je on bio ispod polovine prosečnog prinosa. Prošle godine smo imali i stare zalihe, a sada ih nemamo. Ni sa drugim vrstama meda neće biti bolja situacija. Ili je izmrzao ili nije medio.

Predsednik SPOS objašnjava da tu gde je bilo bagremovog meda, bilo ga je upola od prosečnog prinosa. Izvoz je mnogo doprineo da poskupi, jer je to najtraženiji med na svetu. Zbog dobre cene, pčelari su se odlučivali da ga prodaju.

Plodno tlo za falsifikatore

Prema njegovim rečima, ovakva situacija sa bagremovim medom, ali i cena, biće plodno tlo za falsifikatore. Lažnom medu ne može se stati na put. U SPOS uvek apeluju na građene da kupuju na proverenim mestima i da ne nasedaju na niske cene. Med možete da pronađete i za 500 dinara, ali on nije video pčelu.

Bagremov med se otkupljuje na veliko za nekih šest do sedam evra po kilogramu. Zasad je jedino dobra suncokretova paša, ali se ovaj med u Srbiji ne upotrebljava toliko kao druge vrste. Livadska paša nije bila loša, ali je podbacila lipova.