Poljoprivredni sajam počinje u subotu – 1.200 izlagača iz 40 zemalja sveta

Međunarodni poljoprivredni sajam će za sve posetioce kapije otvoriti u subotu 18. maja, a trajaće do četvrtka 23. maja. Tema ovogodišnjeg Sajma – Zelena poljoprivreda – posebno je ktuelna, i naglašava značaj održive poljoprivredne prakse. ”Mi se zajednički spremamo da uspešno odgovorimo na izazove koje nam svima nameće budućnost, počevši od klimatskih promena do usvajanja naprednih tehnologija. EU je posvećena podršci Srbiji u ovom nastojanju.

Kukuruz se presejava, soja još seje, a suncokret u dobrom stanju

Setva kukuruza trebalo je da bude gotova u optimalnom roku, u aprilu, ali nisu svi ratari završili posao, ne zato što kukuruz nisu na vreme posejali, već što su zbog suše i vetra morali da ga presejavaju. Iako su nedavne kiše donele olakšanje usevima, zemljište je i dalje suvo, navodi Goran Bekavac iz NS Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Setva suncokreta, koji bolje podnosi sušu, još uvek traje, a prema procenama Udruženja “Industrijsko bilje”, površina pod suncokretom trebala bi biti slična prošlogodišnjoj, oko 270.000 ha.

Proizvođači već traže berače maline

Iako se o otkupnoj ceni ali i rodu crvenog zlata u Srbiji još uvek polemiše, malinari ivanjičkog kraja su bez obzira na sve teškoće, već počeli da traže radnike. Oglasi za beračima preplavili su društvene mreže i lokalne portale. Pronaći adekvatnu radnu snagu već godinama unazad nije nimalo lako, iako za nepunih mesec dana rada mogu dobro da zarade. ”Već smo dali oglas, kako bi ranije pronašli berače za ovu sezonu. Dnevnica je 4.000 dinara, a uz to imaju obezbeđenu hranu i smeštaj. Iako cena maline još nije poznata, mi naš rod ne želimo da prepustimo slučaju.

Ponovo buknula afrička kuga

Poslednja epidemija afričke kuge trajala je pola godine i tek što je suzbijena, pojavila se ponovo. Prema zvaničnim podacima Ministartsva poljoprivrede, sada je ima u Šidu, Smederevu, Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Grockoj, Kraljevu. Na farmama na kojima se pojave zaražene svinje, mora odmah da se izvrši eutanazija, da se uklone svi leševi i da se proglasi zaraženi i ugroženi krug. Nenad Budimović iz PKS napominje da od afričke kuge obolevaju samo svinje, ali da se bolest lako širi. Jedan od uzroka bolesti su nehigijenski obori.

Poljoprivrednici traže sastanak sa novim ministrom Aleksandrom Martinovićem

Poljoprivrednici iz sedam udruženja uputili su juče zahtev novom ministru poljoprivrede Aleksandru Martinoviću za sastanak kako bi saznali da li će se nastaviti ispunjenje zahteva dogovorenih sa ministarkom Jelenom Tanasković. “Nismo upoznati sa načinom rada novog ministra i njegovog tima koji će postaviti, ali se nadamo da će se nastaviti započeta komunikacija sa tim ministarstvom”, rekao je predsednik Udruženja Složni Pikadinci iz Bavaništa Jovan Jovanov.

Nagrada za žene u poljoprivredi - otvorene su prijave

 

Sve više žena oblikuje budućnost poljoprivrede. Nagradom "Women in Ag", čija će se dodela održati u sklopu EuroTier-a, želi se naglasiti njihova važnost u ovom sektoru
    Međunarodni časopis "Women in Ag" i Nemačko poljoprivredno društvo (DLG) zajednički će dodeliti priznanje za profesionalni rad žena u poljoprivredi.

Zaslužile su pažnju

Srbija i dalje ispred Ukrajine u izvozu smrznute maline na tržište SAD

Kako prenosi portal EastFruit, tokom protekle godine Ukrajina se našla među prvih pet najvećih izvoznika smrznute maline u Sjedinjene Američke Države, nadmašujući sve druge neameričke dobavljače, sa izuzetkom Srbije. Nasuprot tome, Poljska je, uprkos svojim naporima da zaštiti svoje tržište od ukrajinske konkurencije, zabeležila pad u ovom rangiranju i sada se nalazi na osmom mestu.     

Stručnjaci očekuju manji rod grožđa u ovoj godini za skoro 40 odsto

Rod grožđa u Srbiji u ovoj godini zbog vremenskih uslova, odnosno mraza, biće niži u proseku za oko 30 do 40 odsto, izjavio je za RTV Saša Matijašević, profesor na katedri za vinogradarstvo beogradskog Poljoprivrednog fakulteta
    On je kazao da je hladno vreme u prethodnom periodu nekim zasadima vinove loze nanelo štete i do čak 100 odsto, pa će ti vinogradari u ovoj godini ostati bez roda.

Pokrajina sufinansira nabavku kvalitetnih priplodnih grla

 

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu objavio je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u Vojvodini u 2024. za čiju realizaciju je predviđeno ukupno 150 miliona dinara

Konkurs je otvoren do kraja maja, a predmet konkursa je dodela bespovratnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla junica mlečnih, kombinovanih i tovnih rasa, kao i nazimica i ovaca i koza.