Vlada usvojila uredbu za podsticaje poljoprivredi i ruralnom razvoju

Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini, za šta su obezbeđena sredstva u ukupnom iznosu od 23,12 milijardi dinara. Podsticaji su, kako je navedeno u saopštenju, koncipirani tako da na optimalan način podržavaju nedovoljno razvijene oblasti poljoprivredne proizvodnje, kao i područja sa otežanim uslovima rada, a sve kroz unapređenje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava.

Proizvođači mleka tražiće minimalnu cenu od 80 dinara za litar

Predsednik Udruženja proizvođača mleka iz Banata Vukašin Baćina izjavio je juče da će 1. februara na razgovorima sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković zatražiti uvođenje kvota za uvoz mleka i minimalne otkupne cene mleka od 80 din/l. On je rekao da će od ministarke zatražiti i da se premija za mleko poveća sa sadašnjih 10 na 20 dinara. Na listi zahteva je i da se ugovori o zakupu državnog zemljišta produže za još 10 godina.

Promet robe na produktnoj berzi od 23. do 27.januara 2023. godine

Nastavlja se ponuda većih količina na tržištu žitarica i tokom ove nedelje. Pad prometa i negativan cenovni trend primetan je na robno-berzanskom tržištu. Ukupno je trgovano 2.075 tona robe. Finansijska vrednost takođe je manja nego prethodne nedelje za 28,2% i dostiže 99.337.500,00 dinara. Veća ponuda kukuruza u odnosu na tražnju primetna je bila od početka nedelje. Interesovanje kupaca bilo je izrazito malo tokom nedelje i na nižim cenovnim nivoima u odnosu na cene ponude.

Da li će moratorijum rešiti problem u malinarstvu

Hladnjačari u Srbiji kažu da će velike količine domaće maline ostati u Srbiji. Kao glavni problem u toj oblasti navode veliku razliku između prošlogodišnje otkupne i trenutne cene maline, koja nekim uzgajivačima još i nije isplaćena od strane otkupljivača. Jedan od hladnjačara iz Arilja, koji se dugo bavi tim poslom, kaže da je dobrodošao moratorijum koji je NBS odobrila za otplatu kredita voćarima i hladnjačarima.

Tanasković: Više od 10.000 poljoprivrednika uzelo eID broj za eAgrar

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da je za sedam dana više od 10.000 poljoprivrednika preuzelo parametre za svoj eID broj i pozvala sve ostale da odu do pošte ili najbliže PSS i završe taj prvi korak za pristup platformi eAgrar.
eAgrar, koji će sa radom početi na proleće, uvodi se u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka, promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava, kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi.

Vlasnici farmi svinja i goveda u Srbiji traže hitnu pomoć države

Vlasnici farmi svinja i goveda u Srbiji upozorili su juče da taj sektor poljoprivrede propada i da je potrebna hitna pomoć države, jer subvencije za prošlu godinu nisu isplaćne, a prerađivači mleka spuštaju cene otkupnog mleka i uvoze ga. Vlasnica farme krava u okolini Kikinde Olivera Latinović rekla je da joj država za prošlu godinu duguje oko tri miliona dinara na osnovu subvencija za umatičena grla, dok je subvencija za krave koje su se prošle godine prvi put otelile, ukinuta.

Prolećne temperature ubrzale berbu zelene salate u leskovačkim plastenicima

Topla zima donela je leskovačkim povrtarima uštedu energenata ali su sa druge strane prolećne temperature poremetile vegetaciju i tržište.To već osećaju proizvođači zelene salate koja se uveliko bere i prodaje po dvostruko nižoj ceni nego prošle godine. Još nisu isekli i prodali zelenu salatu posađenu u septembru, a već je stigla za berbu i puterica iz druge, decembarske sadnje. U leskovačkom kraju gaji se na 400 hektara, dok se 80% izvozi. Od 1. januara Zemljoradnička zadruga “Crveno zlato” u selu Vlasu, izvezla je u Rumuniju 400.000 glavica salate.