Potencijal bundeve je mnogo veći od onoga za šta je trenutno koristimo

Pravi potencijal nečeg tako ”običnog“ kao što je bundeva tek treba da otkrijemo, kažu iz Poljoprivrednog gazdinstva Perović, koji od nje prave slatke namaze. Navikli smo da na bundevu gledamo kao na nešto prosto i obično, ali ova zdrava namirnica je daleko više od toga. ”Hoćemo da iskoristimo pun potencijal bundeve i zbog toga smo krenuli da pravimo naš namaz ”bundi“.

Tanasković: Veće subvencije za poljoprivrednike naredne godine

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, prisustvovala je juče u Novom Sadu otvaranju programa obuke za korisnike Prvog javnog poziva Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije i najavila da je za sledeću godinu za isti projekat za poljoprivrednike izdvojeno 100 miliona evra. Ona je dodala i da će sva povećanja iz 2023. važiti i u 2024. godini. “Ako krenemo od stočara, mislim na povećanje po grlu sa 25.000 na 40.000, po litri mleka sa 15 na 19 dinara, krmače smo povećali sa 15.000 na 18.000 dinara.

Poljoprivrednicima dizel po povlašćenoj ceni na NIS-ovim pumpama

Vlada Srbije usvojila je juče izmenjenu uredbu o ograničenju cena derivata nafte kojom je poljoprivrednim proizvođačima omogućeno da na pumpama Naftne industrije Srbije (NIS) kupuju do 400 litara evro dizela po ceni koja ne može biti veća od 179 dinara po litru. Po toj ceni mogu da kupuju gorivo samo registrovana poljoprivredna gazdinstva, koja su za te namene dobila odgovarajuće kartice.

Poljoprivrednici saopštili predstavnicima Vlade kakvu robnu berzu traže

Član Upravnog odbora Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Danijel Kovačić rekao je da su na jučerašnjem sastanku predstavnicima Vlade Srbije saopštili da žele robnu berzu sa mogućnošću trgovanja robnim zapisima i terminskim ugovorima i da od njih očekuju da se to sprovede u praksi. On je posle sastanka u Vladi na kojem su izložili taj zahtev, a jedan je od tri najvažnija zbog kojih su poljoprivrednici traktorima blokirali puteve, rekao da je razgovor o budućem modelu funkcionisanja robne berze bio okviran.

Niska otkupna cena meda demotivišu mlade pčelare

Iako je sezona u pčelarstvu bila zadovoljavajuća, pčelari ne mogu da budu zadovoljni zbog niske otkupne cene, tvrde pčelari u Kikindi. Kilogram meda od uljane repice prodaje se za 1,6 evra, dok je cena suncokretovog meda 1,8 evra. Niska cena i slaba prodaja demotivišu profesionalne pčelare, ali i mlade da počnu da se bave tim zanimanjem, objašnjava predsednik Udruženja pčelara Kikinde Miloš Jančić. Oprema u pčelarstvu i sav potrošni materijal poskupeli su za oko 50 procenata.

Tržište Izraela nudi znatne mogućnosti za srpsko voće i povrće

Tržište Izraela nudi znatne mogućnosti našim kompanijama u prehrambenom sektoru, posebno izvoznicima zamrznutog i sušenog voća i povrća, džemova i namaza. Velika je potražnja za zamrznutim programom, a izraelski uvoznici i distributeri, zbog novonastale situacije, traže alternativna tržišta i nove dobavljače. Privredna komora Srbije i Predstavništvo u Jerusalimu biće podrška svim našim proizvođačima i izvoznicima koji žele da plasiraju svoje proizvode na ovo tržište, istaknuto je na sastanku u PKS.

Jedinstvenost srpskih vina od grožđa lokalnih sorti

Srbija raspolaže sa 19.973 hektara pod vinovom lozom a površine imaju trend rasta u poslednjih nekoliko godina. U okviru rejonizacije vinogradarskih područja tri vinogradarska regiona obuhvataju ukupno 22 rejona sa 77 vinogorja, a prosečna starost vodećih vinograda je 10-20 godina. Tokom prošle godine na teritoriji cele Srbije poslovalo je 450 proizvođača registrovanih za proizvodnju vina koja se stavljaju u promet.