Procena sadržaja humusa u zemljištu pomoću platforme AgroSens

Tokom promocije projekta Instituta BioSens “Kreiranje mape humusa u zemljištu korišćenjem satelitskih snimaka i laboratorijskih analiza zemljišta “ predstavljene su nove funkcionalnosti kojima je unapređena digitalna platforma AgroSens. Sada, uz pomoć platforme, poljoprivrednici mogu da dobiju procenu količine humusa u zemljištu na rezoluciji od čak 10 metara.

Do juna zabeleženo 138 slučajeva afričke kuge svinja

U Srbiji je od početka godine potvrđeno 90 slučajeva afričke kuge kod divljih svinja i 48 slučajeva kod domaćih i to na području šest okruga na istoku i jugu zemlje. “Do juna je zabeleženo 138 slučajeva afričke kuge svinja, a tokom prošle godine identifikovano je ukupno 272. Najugroženija su mesta koja se nalaze uz granicu sa Rumunijom i Bugarskom”, kaže Jasna Prodanov Radulović iz Naučnog instituta za veterinarstvo u Novom Sadu.

Žitounija traži od države da mlinarima isplati dug od 193 miliona dinara

Direktor poslovnog Udruženja mlinara Žitounija Zdravko Šajatović rekao je juče da je od Vlade Srbije zatraženo da proizvođačima brašna isplati dug od 193 miliona dinara za četiri meseca, april, maj, jun i jul ove godine, zbog ograničene cene brašna u malim pakovanjima do pet kilograma.”S obzirom da troškove socijalne politike, u skladu sa Zakonom o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, treba da snosi Vlada na teret državnog budžeta, a ne mlinovi kao privredna društva, Poslovno udruženje industrijskih mlinova Srbije je zahtevalo da Vlada nadoknadi mlinovima d

Poziv voćara na rešavanje nagomilanih problema u malinarstvu

Malinari okupljeni u zadruge i udruženja pozivaju zainteresovane da prisustvuju sastanku koji će se održati u u petak, 23. septembra, u 11 časova u prostorijama Agro kluba Ministarstva poljoprivrede u Bulevaru Kralja Aleksandra 84. Između ostalog, teme sastanka biće platforma razvoja malinarstva u Srbiji u periodu od 2022. do 2025. godine, kao i predlog plasmana maline ovogodišnjeg roda, navodi se u dopisu zadruge ”Agro Eko Voće” iz Arilja. Kako se dodaje, u ova teška vremena moramo pokazati slogu i volju da se nađu rešenja za probleme u malinarstvu.

Septembar u znaku dobre hrane, vina i karnevala

Četvrti po redu Good Food & Wine Festival, privredno–turistička manifestacija koja okuplja proizvođače tradicionalne hrane i vina, ali i drugih autentičnih tradicionalnih proizvoda iz Srbije i regiona, biće održan od 19. do 24. septembra u Beogradu. Good food & Wine festival je dobitnik prestižnog priznanja Zvezde Beograda za 2021. godinu kao jedna od najboljih manifestacija koju je u toj godini podržao Grad Beograd i zbog toga će slogan ovogodišnjeg festivala biti Zvezda Beograda.

Nemačka će zabraniti izvoz pesticida štetnih po zdravlje

Nemačko Ministarstvo poljoprivrede priprema nacionalnu uredbu koja će stupiti na snagu na proleće 2023. kojom će biti, kako se najavljuje, zabranjen izvoz određenih sredstava za zaštitu bilja koja su štetna po zdravlje ljudi i čija je upotreba zabranjena u EU. Ministar poljoprivrede Cem Ozdemir ocenio je da je neprihvatljivo da se dalje izvoze pesticidi koji su štetni.

Krompir duplo skuplji, žitarice uvećale cenu 63 odsto

Cene proizvoda u sektoru poljoprivrede i ribarstva u julu 2022. godine, u odnosu na isti mesec 2021, povećane su u Srbiji za 45,1%, saopštio je Republički zavod za statistiku. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na isti mesec prethodne godine najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: žita (62,8%), stoka i živina (48,5%) i voće (28,3%). U julu ove godine u odnosu na isti mesec prošle godine najviše je poskupeo krompir, 101,3%, zatim riba 79,8%, pšenica 68,1%, svinje 63,1%.

Promet robe na produktnoj berzi od 5. do 9.seprembra 2022. godine

Najvažnije iz protekle nedelje:

  • prvi ugovor za soju rod 2022.
  • smanjena aktivnost na robno-berzanskom tržištu

Na robno-berzanskom tržištu i dalje je prisutna manja aktivnost učesnika. U odnosu na prethodnu nedelju, zabeležen je veći količinski i finansijski promet. Zaključen je prvi ugovor za soju novog roda. Ukupno je trgovano 1.977 tona robe (+11,69%) čija finansijska vrednost dostiže 99.612.750,00 dinara (+2,19%).