Ruski kupci već čekaju u redu za domaće jagode

Berba jagoda ove godine kasni za dve do tri sedmice zbog hladnog aprila. Ranijih godina proizvođači su već sa prvim danima maja počinjali da beru jagode, ali su hladne večeri i blagi jutarnji mrazevi ovog proleća uticali da voće kasnije počne da zri.
”Mraz je u nekim područjima uništio prve cvetove pa će prinosi biti umanjeni, s druge strane ima krajeva gde ga nije bilo ili je bio slab, pa voće nije oštećeno i zato će biti proizvođača koji će imati natprosečan rod i u pogledu količine i kvaliteta”, kaže voćar Igor Gulić iz Rakovca nadomak Novog Sada.
-Prava berba kreće tek sada, braće se znatno veće količine u odnosu na protekli vikend, kada je berba za velike proizvođače bila simbolična.
Gulić naglašava da, osim što sezona kasni, postoji mogućnost i da se brzo završi. ”Jagodama ne gode visoke dnevne temperature jer brzo sazreva. Zato postoji šansa i da se, umesto mesec dana, jagode beru znatno kraće”, ističe Gulić.
On dodaje da je cena jagoda naveliko zadovoljavajuća jer je kilogram od 150 do 300 dinara, ali da treba sačekati period kada berba krene u punom obimu jer će onda ponuda i tražnja biti presudni u formiranju vrednosti roda. - Kolika će biti zarada za proizvođača jagoda rano je još govoriti.
Troškove pišemo i kada se sezona završi, znaće se visina zarade. Ove godine proizvodnja je skuplja za 30 do 40 odsto zbog visoke cene tečnog đubriva i goriva, ali i satnice sezonskih radnika.
”Sada je sat, u proseku, 350 dinara, a prošle godine smo plaćali 250 dinara”, kaže Gulić. On ističe da će jagode, koje sada koštaju od 250 do 400 dinara, uglavnom prodavati na novosadskim pijacama, ali da ima velikih voćara koji ovo voće izvoze. Po tome su poznati proizvođači iz Bača i okolnih mesta, koji okupljeni oko Voćarske zadruge ”Bačka jagoda“ rod plasiraju, pre svega, u Rusku Federaciju i očekuju da će i ove  godine u tome biti uspešni, bez obzira na situaciju u Ukrajini.
Na području opštine Bač pod jagodama je između 50 i 60 hektara. ”Kupci iz Rusije su već stigli i čekaju da se jagode utovare”, kaže direktor Zemljoradničke zadruge ”Bačka jagoda“ Vladimir Soma.
– Cena je dobra i to nas ohrabruje, a nadamo seda tokom puta do Rusije na graničnim prelazima neće biti problema i da će jagode stići do ruskih potrošača. Prošle godine je ”Bačka jagoda“ izvezla samo 400 tona jagoda prve klase za RF, a ovo voće plasirano je i u Poljsku i Austriju. Početkom ove sedmice dolaze nam trgovci iz Poljske i očekujemo da i da tamo krene izvoz.