SSP: Tražimo hitne mere za opstanak govedarstva

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dejan Bulatović zatražio je danas od Ministarstva poljoprivrede niz hitnih mera koje će “osigurati opstanak” govedarstva jer, kako je ocenio, stočarstvo u Srbiji nije u usponu, već u “velikoj opasnosti da se potpuno zatre”

“Pre više od godinu dana počeli smo sa upozorenjima ministru poljoprivrede da hitno mora nešto učiniti povodom sve težih uslova u koje zapada naše stočarstvo. Vlast se oglušila o alarmantne podatke koji jasno ukazuju da smo na pragu zatiranja stočarstva i tvrdoglavo plasira laži kako se stanje u ovoj poljoprivrednoj grani tendenciozno poboljšava”, kazao je Bulatović a saopštila SSP.

On je naveo da dok u Srbiji subvencije iz godine u godinu opadaju i kasne, istovremeno u Nemačkoj godišnje subvencije po jednoj kravi iznose 2.000 evra, u Francuskoj 1.700, a u Španiji 1.500.

“Možda najeksplicitniji detalj uništavanja stočarstva i samog ‘PKB’-a svakako je gašenje postrojenja za biomasu, prilikom čega je čuveni kotao vredan 160.000 evra, koji je zagrevao plastenik ranog povrća uništen i prodat u staro gvožđe. Plod rada srpskih instituta, ministarstva i obrazovnih ustanova, ‘Al Dahra’ je pretvorila u otpad. Važno je reči da su tehnologiju rada kotla pokušali da primene i Danci i Nemci, međutim, ipak nisu uspeli”, naglasio je on.

Bulatović je ocenio da bivši “PKB” nije “svemirski brod”, već je “olupina koja tone”.