Samo stotinak prizvođača, a veliki prirodni potencijal

Tema

Srbija ima dobre prirodne predispozicije za proizvodnju organske hrane, koja je zdravija i ima vecu nutritivnu vrednost, medjutim, u zemlji se danas organskim stocarstvom i poljoprivredom bavi samo njih stotinak.

Predstavnici resornog Ministarstva i Nacionalne asocijacije za razvoj organske proizvodnje “Serbia Organika”, složili su se da u Srbiji tražnja za organskim proizvodima raste, ali da je buducnost te privredne grane, ipak, u izvozu na evropsko tržište. Prirodne namirnice, bez hemijskih dodataka, još se ne mogu naci u svim delovima Srbije, jer samo mali broj prodavnica u Beogradu i Novom Sadu u svom asortimanu ima proizvode organskog porekla. Skoro i da nema specijalizovanih prodavnica, pa se za sada organska hrana može kupiti u pojedinim supermarketima i na zelenim pijacama. Prostor namenjen za proizvodnju organske hrane trenutno zauzima površinu od 2.400 ha. Vodeci regioni u organskoj proizvodnji voca su zapadna i južna Srbija, a u proizvodnji ratarskih i povrtarskih Vojvodina. “Ipak moramo priznati da se organska proizvodnja nalazi u samom zacetku”, kaže pomocnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanovic, uz napomenu da je u Srbiji registrovano oko 80 proizvodjaca organske hrane. Najveci deo, skoro 90% organskih proizvoda iz Srbije usmereno ka izvozu, na trzista zemalja EU, kao i SAD i Japan.
Izvor: Tanjug