PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI od 06. arpila do 09. aprila 2015. godine

Tema

Najvažnije iz protekle nedelje:
- Blagi rast cene kukuruza
- Stabilne cene pšenice i soje

Cene roba iz primarnog agrara su se u proteklih mesec dana stabilizovale na veoma niskom nivou. U ovom trenutku se ne vidi neki uticajan tržišni pokretač koji bi cene značajnije pomerio na veće vrednosti. Proleće uglavnom donosi cenovna pomeranja usled istrošenosti zaliha, neizvesnosti oko prinosa u nastupajućoj ekonomskoj godini,… itd. Međutim, ova godina se bitno razlikuje od uobičajenih iz prostog razloga što su svetske zaliha žitarica i uljarica toliko visoke, da je već sada jasno da će upravo prelazne zalihe vršiti pritisak na tržištu i posle skidanja useva ovogodišnjeg roda. Promet roba u skraćenoj radnoj nedelji u periodu 06.04.-09.04 iznosio je 450 tona, što je za 8,43% više u odnosu na prethodnu nedelju. Ukupna vrednost robe koja je bila predmet berzanske trgovine je iznosila 10.542.000 dinara, a to je u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje rast od 32,78%.

Pšenica već treću nedelju za redom tavori na cenovnom nivou od 21,45 din/kg ( 19,50 bez PDV). To je potpuno ista cena kao i prethodne nedelje. Čak ni podatak o blagom rastu cene hlebnog zrna na svetskim berzama nije podstakao rast cene ove robe na domaćem tržištu. S obzirom da izvoz pšenice veoma posustaje uticaj međunarodnih tržišta u takvim okolnostima i nije toliko snažan. Međutim, dugoročno posmatrano ukoliko se rast na svetskom tržištu nastavi on će se svakako osetiti i kod nas.

Cena kukuruza je u blagom porastu i u nedelji za nama se zaustavila na prosečnoj vrednosti od 17,71 din/kg ( 16,10 bez PDV), što je za 1,19% više u odnosu na prethodnu nedelju. Ako bismo izolovano posmatrali kretanje cene kukuruza ovogodišnjeg roda, cena u protekloj nedelji je jedna od najvećih zabeleženih od oktobra meseca. Međutim, u odnosu na tačno pre godinu dana, izraženo u dolarskim vrednostima, cena kukuruza je niža za trećinu.

Soja stagnira na ceni od 44,55 din/kg (40,50 bez PDV), dok je suncokretova sačma u padu za 2,98% u odnosu na poslednju zaključenu cenu u prethodnom periodu. Inače cena suncokretove sačme sa 33% proteina iznosila je 27,36 din/kg ( 22,80 bez PDV).
Izvor:Produktna berza,  Novi Sad